Понеделник,

Костадинов намери цаката на изтребителите F-16, иска си МиГ-29

От: Рачо Рачев -
28962
Костадинов намери цаката на изтребителите F-16, иска си МиГ-29
A
A
A

Има злоупотреба от длъжности лица с държавен финансов ресурс и днес ще подам сигнал в прокуратурата, изненадващо съобщи днес в кулоарите на парламента Николай Дренчев от партия „Възраждане” във връзка с договора за покупката на самолетите F-16 за българските военновъздушни сили (ВВС).

„1,256 млрд. долара – тази сума през 2019 г. е договорена да бъде дадена за самолети F-16 и е дадена през 2020 г. от правителството на ГЕРБ, когато Красимир Каракачанов бе министър на отбраната. До момента няма самолети, няма бойни възможности, които са жизненоважни за нашата армия. Тази астрономическа сума я няма в бюджета, а армията страда”, критикува Дренчев.

Според него сумата от 1 милиард и 256 милиона долара е достатъчна за детски болници във всеки окръжен град, "да построим училища, да излекуваме всички деца в Българя".

"Тази сума е дадена за самолети F-16. Правителството на ГЕРБ и Патриотите чрез договори, подписани от министъра на отбраната тогава Красимир Каракачанов, е похарчило тази сума. До момента няма самолети бойни възможности, които са жизненоважни за нашата армия. Дори не са сключени договори. Не са фиксирани цена или срок в документите, които са подписвани. Нашата армия страда от липса на бойни способности", посочи Николай Денчев в изявлението си.

Той каза, че е открил, макар договорите да са засекретени по странен начин, извършване на злоупотреба с обществен ресурс. Депутатът съобщи, че ще подаде жалба до главния прокурор за извършване на злоупотреби от длъжностни лица. Денчев изрази надежда, че ще бъде извършено разследване и нарушителите ще бъдат наказани.

“Ние купихме котка в чувал - не знаем кога ще я доставят, дали изобщо ще я извадят и колко пари ще ни струва това”, категоричен беше той по темата с доставката на бойна техника.

Според него МиГ-29 трябва да продължи да носи бойно дежурство към момента. Депутатът от “Възраждане” обясни и какви стъпки трябва да бъдат предприемани за развитие на българската авиация: “Трябва да намерим начин да ремонтираме българските МиГ-ове, произведени в СССР. Трябва да започнем да придобиваме нови изтребители. Аз смятам, че европейските са един добър вариант”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички