Климкин: Няма никаква непропорционалност при мобилизацията на етнически българи в Украйна

Климкин: Няма никаква непропорционалност при мобилизацията на етнически българи в Украйна | StandartNews.com

Няма никаква непропорционалност при мобилизацията на украински граждани от етнически малцинства, в това число от българско. Това каза украинският външен министър Павло Климкин след среща с българския си колега Даниел Митов.

"Някой раздухва спекулации за непропорционална мобилизация. Такива спекулации вървят по руските медии, а и неотдавна руският външен министър Сергей Лавров спомена за такъв проблем, всички тези неща не са случайни, но ние няма да отстъпим от закона и не водим статистика за мобилизации по национален признак", каза Климкин. По думите му, в Украйна живеят около 2 000 етнически българи , като само 20 украински граждани от български произход са получили повиквателни за мобилизация.

Вижда се, че няма как да става дума за непропорционалност, добави Климкин. И изтъкна, че Киев и въоръжените сили на Украйна спазват напълно споразумението за спиране на огъня, подписано в Минск миналата седмица. "Но за съжаление ситуацията в Източна Украйна остава изключително напрегната. Ние плътно се придържаме към спирането на огъня, но в отговор, за последното денонощие, получихме 112 обстрела, включително от миномети, артилерия и ракетна система за залпцов огън в Град. Ние сме напълно отдадени на споразумението в Минск, за нас това е единственият път към мира", каза още той.

От своята страна министър Митов посочи, че визитата на Климкин е знак за специалното внимание за нашите двустранни отношения и изтъкна, че от 2008 година насам не е идвал украински външен министър на посещение в България. Нашият външен министър е получил уверение от украинския си колега, че властите в Киев ще съдействат за достигане на хуманитарна помощ, която София ще изпрати на етническите българи в Донбас. Тя се изразява в храни и медикаменти.

В края на пресконференцията министърът на културата Вежди Рашидов връчи на Климкин две икони, били изнесени незаконно от Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай