Има ли екшън и криза, викайте Бобева

Банкерката не се стряска от калашници в Албания

Има ли екшън и криза, викайте Бобева | StandartNews.com

София. Голямата интрига в правителството на Пламен Орешарски - мистичното вице, което да отговоря за икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство, вече е известно - банкерката Даниела Бобева.

В момента тя е шеф на дирекция "Международни отношения" в БНБ, преподава и в УНСС. Който я познава, е наясно, че едва ли би се намерила по-подходяща кандидатура за този пост, предвид ситуацията в момента. Само жена, и то с нейната енергия, позитивизъм, професионализъм и доза безразсъдство би се осмелила да скочи в центъра на огъня. А че обстановката е пожароопасна, в това никой не се съмнява.

Бобева обаче е свикнала да работи при форсмажорни обстоятелства. Както има кризисен пиар, така има и кризисни управници, а Бобева е един от тях. Това личи много ясно от биографията й. Участията й в различни държавни институции са все по време на катаклизми.

За едно от големите предизвикателства в живота й определено може да се брои създаването на Черноморската банка за търговия и развитие през 1997 г., в която акционери са 11 страни от Черноморския регион и Балканите. Тогава програмата "Черноморско сътрудничество" се разширяваше с амбициозния проект за банка, която да работи като Европейската банка за възстановяване и развитие, но за страните около Черно море. Няколко години подред нейният старт се отлагаше по най-различни причини.

И когато нещата все повече заприличваха на баснята за орела, рака и щуката, най-после банката тръгна. На общото събрание след първата годишнина едно от най-споменаваните имена беше това на Даниела Бобева, вицепрезидент на кредитната институция. В неформален разговор по-късно президентът на ЧБТР не можа да се нахвали от Бобева и нейната неизтощима работоспособност. Стигна дотам да признае, че банката едва ли би тръгнала, ако не била тя. Бобева е вицепрезидент на институцията от 1998 до 2001 г., отговаряща за банкирането. След изтичането на мандата й в ЧБТР не е имало българин на такава висока позиция, въпреки че страната ни е сред големите акционери в банката. След края на мандата й вече няма и финансиране на големи български проекти, един от последните е КЦМ с 9 млн. долара през 2001 г.

Даниела Бобева с чувство за хумор разказваше тогава как са ходили да агитират гуверньора на Албанската национална банка страната да участва като акционер в ЧБТР, а сградата на банката се охранявала от войници с калашници. Така ескортирана, вицепрезидентката влиза в кабинета на шефа на националната банка. Малко след това Албания става акционер и впоследствие участва в няколко проекта.

В ЧБТР Бобева идва от поста министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебното правителство на Стефан Софиянски. Този кабинет остава в историята именно със силното присъствие на икономисти, създадени са няколко консултативни съвети, подготвя се валутният борд. Тогава България още не е излязла от тежката финансова криза, при която бяха закрити десетки банки, левът се срина, а хиперинфлацията стопи останалите спестявания на хората. Точно по това време всъщност името на Бобева става популярно и за нея се заговаря в публичното пространство като за експерт. Въпреки че преди това участва и в правителството на Любен Беров, създадено също при форсмажорна ситуация след падането на правителството на Филип Димитров. Бобева е член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет 1994-1995 г. Преди това две години е била директор на икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията, а след това при правителството на Жан Виденов е назначена за председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции.

През 1996-1997 г. оглавява дирекцията за международно сътрудничество към БНБ. Въпреки че в 2001 г. участва в учредяването на партията на Стефан Софиянски, някак си не се вписва в партийните редици. Скоро след това напуска и се връща на работа в БНБ, където от 2003 работи върху финансовите аспекти на приемането на България в Европейския съюз. Ръководител е на дирекция "Международни отношения и европейска интеграция", която след 2007 г. досега се води "Международни отношения".

Едва ли има друг, който да има в CV-то си толкова различни длъжности при различни партийно оцветени власти. Поне аз не се сещам. И никога името й не е било свързвано с определена тясно политическа подкрепа, което е истинско чудо по нашите географски ширини. Явно качествата й надмогват партийните пристрастия и тя е от хората, които са търсени, когато има да се върши сериозна работа. Сегашната номинация е повече от красноречив пример за това.
Наред с високия си професионализъм сред приятелите си Бобева се слави и като купонджийка, която може да изкара вечерта на дансинга. В нейната компания никога няма да скучаеш, а може и да научиш много интересни неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай