Габровски и чистилището на четвъртия час

Четири знака сочат желание за правителство, не е ясно с чий мандат

Габровски и чистилището на четвъртия час | StandartNews.com
  • Четири знака сочат желание за правителство, не е ясно с чий мандат
  • Ще спаси ли именитият неврохирург страната ни от политическия инсулт?

Колко болна е политическата ни система, за да се нуждае от най-именития ни неврохирург като премиер? Този въпрос си задава всеки, наблюдавал в четвъртък първия сблъсък с партийните неврози на чл.-кор. проф. Николай Габровски - брилянтен лекар, виждал толкова пъти смъртта в очите на пациентите си, че днес вече общува от дистанцията на опита, но с емпатията на приятеля, със самочувствието на експерта, но без егото на лидера.

Всеизвестно е, че

  • при мозъчен удар четвъртият час е фатален

Няма ли лекарска намеса, парезите са най-малкото, което застрашава пациента. Рискът, краят му да е летален, е напълно реален.

В четвъртия час ли се намира страната ни, претърпяла четвърти политически инсулт за две години?

Докато партийните интриганти брояха колко политици, от които сили и на какви евроатлантически форуми са в САЩ, редейки пъзел на бъдещо презокеанско правителство, пироговецът Габровски насрочи консултациите в спешното отделение на преговорите за кабинет. И започна трудните разговори за онази интервенция, която ще изведе страната от кризата. Предложен уж от Бойко Борисов, той не се обвърза с ГЕРБ. Напротив - подчерта, че е приел номинацията, но не на Борисовата партия, а на първата политическа сила. И ясно даде да се разбере, че пак би го направил, ако силата е с друго име. Защото първата по вот партия е посочена от хората да носи отговорността. Поемайки я в личен план, Габровски има държавническа, а не партийна мисия. Нещо повече - лекарят бе ясен, че премиерският му екип е от експерти като него, които с хирургична точност могат да отстранят всеки тумор в системата.

  • Четири шумни "НЕ" за разговори

се чуха преди ГЕРБ да излъчи кандидат-премиер. "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Възраждане" с тропане по масата обявиха, че на срещи няма да ходят. Но при името на Габровски свалиха гарда. И седнаха на разговори. Срещата с Демократична България започна с приятелското ръкомахане на Христо Иванов. Сгледата с БСП тръгна с многократното извинение от Нинова, че уважава до безкрай лекаря, но не може да подкрепи мандата на ГЕРБ.

И на двете партии професорът даде дума за неща, които пряко ги засягат и са сред приоритетите им. Докторът в него нарече проблемите им свои, политикът Габровски посочи решенията.

Между нас има повече неща, които ни свързват, отколкото разделят, заяви Габровски на "Демократична България". И се определи като гарант за съдебната реформа. Подчерта, че темата за контрола върху главния прокурор е приоритетна и за него като гражданин. И посочи проблемите, които ще бори приоритетно, ако състави правителство: Планът за възстановяване, влизането в Шенген и еврозоната, енергийната независимост на страната. Всичко това няма да е възможно, ако няма правителство и действащ парламент, посочи Габровски.

Пред БСП кандидат-премиерът заяви: "В тези времена на несигурност

България има нужда да спре да кърви

в финансов аспект и начинът за това е да има редовно правителство. Надявам се да намеря подкрепа, за да се намали високото нивото на тревожност и обедняване на българите.". Макар и само 5 минути, срещата премина без обичайния за парламента тон през зъби и с ясния знак от Нинова, че ако лекарят бе друга номинация, тя би застанала зад него.

Така в четвъртък всички погледи се насочиха към третата среща на Габровски - с "Български възход" на Стефан Янев. Генералът и хирургът излязоха с общата надежда за поне 160 депутати, които да формират мнозинство за стабилно управление. Остана последната дума - на ДПС.

Така хипотезата, че Габровски ще е премиер, но с третия мандат, който се чака при Янев, логично обиколи коридорите на властта.

Възможен ли е този вариант, който много напомня за италианския на Марио Драги?

Още с появата си на политическата сцена

  • Габровски записа успех като върна диалога

и така пусна съживителна система в обезкръвените от омраза партии в парламента. Надеждата, че разговори все пак са възможни, зареди с оптимизъм всички.

През последните два месеца обществото ни изживя всичко - от "Осанна" до "Разпни го". Кабинетът ту бе напълно сглобен, ту напълно пометен. Докато накрая и президентът заплаши: Избори през март. Габровски върна разговора в парламента. А с него и надеждата, че в тежката зима България ще има редовно правителство, а не предсрочни избори.

Четири знака показаха, че партиите приемат лекаря за премиер, независимо с чий мандат. Първият дойде от "Продължаваме промяната", която не счупи ината си за преговори, но обяви, че ще разговаря с Габровски, ако той състави кабинет.

Вторият бе един на пръв поглед странен скандал, избухнал от нерви в пленарна зала. БСП скочи остро срещу служебния кабинет, привиквайки премиер и министри на отчет в пленарната зала. Защото Гълъб Донев обяви, че депутатите се държат като удавници за сламка. Топката светкавично пое Асен Василев, който стигна дотам да привиква в парламента Румен Радев, защото бил началник на кабинета. Наложи се зам.-председателят на НС да обясни и на двете страни, че всеки може да нарича депутатите както си иска, защото те в момента не изпълняват конституционните си задължения да излъчат редовно правителство. И че единственият шанс депутатите да се освободят от служебния кабинет е да излъчат редовен. Извън пиперливите фрази стана ясно, че вече

  • никой вече не иска служебно правителство

Гласовете за редовно надделяват.

Третият знак бяха три визити зад граница. Участието на Мустафа Карадайъ в Интерпарламентарния по разузнаване и сигурност, включването на Джейхан Ибрямов (ДПС) и на Атанас Зафиров (БСП) в заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО и ролята на Рамадан Аталай (ДПС) и Петър Кънев (БСП) в Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество трябваше да препотвърди евроатлантическите ангажименти на страната ни и ролята й като надежден партньор на НАТО и ЕС. Да се мисли, че партньорите на страната ни не очакват бързо формиране на редовен кабинет, е наивно.

Четвъртият знак, разбира се, бе Шенген. Звучният шамар ни напомни, че ако имахме редовно правителство, което да гарантира стабилност и сигурност, нямаше да чуваме унизителните фейкове, че границата ни се минава за 50 евро.

Случайно или не дни преди Коледните чудеса страната ни мина под знака на четворката. Числото не е магично, а земно. То е свързано с четирите стихии, четирите сезона и четирите посоки. Бележи кръстопътя. С него е свързан процесът на прецеждане и пречистване. България е в чистилището си. И само от мъдростта на политиците ни зависи какъв ще е изходът от четвъртия час. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай