Фандъкова се срещна с комисар Хаан

Фандъкова се срещна с комисар Хаан | StandartNews.com

София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова бе на работна среща с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хаан, съобщиха от пресцентъра на Столична община. По време на срещата на дневен ред са били темите за изпълнението на основните проекти на Столична община през настоящия програмен период, както и подготовката на проекти за следващия програмен период 2014 – 2020 година.

Коментирани бяха основните проекти в областта на транспорта и екологията. Това са за разширението на метрото, което се изпълнява в два участъка от бул."Цариградско шосе" до летище София и от „Младост" до бизнес парк София. Проектът за екологичен градски транспорт, за който Столична община кандидатства по ОП „Околна среда". По него се предвижда доставка на 10 метровлакове, 20 трамваи и 126 автобуси. Очаква се одобрение от ОП „Околна среда". Проектът за интегрирана система за управление на отпадъците, който включва три фази – депо за отпадъци, пречиствателна станция, приемна зона, които са готови от декември 2012 г.; инсталация за компостиране, на която се очаква през октомври тази година да започнат проби и да бъде въведена в експлоатация от януари 2014 г.; втората фаза е изграждане на завод за механично биологично третиране, за който е проведена обществена поръчка за изпълнение. Очаква се решение на ВАС.

Обсъдени бяха и приоритетни проекти на Столична община за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Това са третият лъч на метрото с дължина 16 км, изпълнението на втория етап от проекта за интегриран градски транспорт на София, изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF гориво в „Топлофикация София".

Други проекти, които са подготвени за следващия програмен период, са интегрираният проект за реконструкция и възстановяване на централна градска част, проекти за енергийната ефективност и саниране на многоетажни сгради – частна и общинска собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай