Понеделник,

ДПС с предупреждение към властта, разкри втори "Джемкорп"

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
10180
ДПС с предупреждение към властта, разкри втори "Джемкорп"
A
A
A

Предупреждавахме новодошлите на власт, че смяната на един човек, само за да назначиш твой на едно място, води до тези недоразумения. Така депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира пред БНТ решението на Конституционния съд относно назначението на Станислав Тодоров за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Не всички решения на Комисията ще бъдат отменени, защото г-н Тодоров сам беше убеден, че изборът му е противоконституционен и по моя информация дълго време не участваше по време на гласуванията и дори е избягвал заседанията, когато неговият глас е бил решаващ", заяви народният представител.

Според Аталай и премиерът Кирил Петков е бил наясно с това, но "знанието му граничело със самонадеяност".

"В това управление като че ли флагманът е: "да променим законите в името на човек". Всеки ден слушам разговорите, които се водят между различните политически формации. Никой не влиза в дълбочина за това какво трябва да се случи в енергетиката. В момента нямаме институция, която да вземе решение за газа за август."

Когато си недалновиден и не знаеш как да управляваш, най-добре е да се оттеглиш - това би трябвало да направят и сегашните управляващи, каза още Аталай. Процедурата за избор нов председател на КЕВР трябвало да тръгне още вчера.

"Ще ни изиграе много лоша шега, ако изчакаме да излязат и мотивите на Конституционния съд. Изборът може да се случи в рамките на месец. Ако Кирил Петков, Асен Василев, и доколкото разбрах, Лена Бориславова решават нещата. Тя ако рече, може за една седмица да назначат същия председател, като пуснат правила за него, като направят процедурите за него", заяви депутатът.

Според депутата цената на синьото гориво през следващия месец така или иначе няма да е евтина, защото управляващите не са разбрали, че подсигуряването на газовите доставки и предвидимостта са най-важното в момента.

"Подведохме се по плоскостта на посланията на госпожа Фон дер Лайен, че по-добре да се къпем от неделя до неделя. Тези решения на Европейския съюз за мен са много несериозни и безотговорни. Вие как си мислите, че в една институция може да се работи на 16 градуса температура?", коментира Рамадан Аталай енергийните планове на ЕС.

Хората чакаха от това управление да промени модела на управление от последните 12 години, да спре корупцията, а те се качиха на пиедестала на корупцията и всеки ден виждаме корупционни схеми, допълни депутатът.

Рамадан Аталай разкри, че в момента има натиск върху АЕЦ и директори на предприятия във връзка със замяната на ядреното гориво. Агенцията по ядрено регулиране не се е произнесла, не са готови критериите и указанията за подмяна на ядреното гориво. И тази ситуация да накараш ръководствата да подписват договори за доставка е равностойно на меморандума, който подписаха с „Джемкорп”, каза Аталай.

Той отправи послание към хората да излязат на избори и да гласуват, защото ни очаква тежка зима. Сегашните управляващи нямат поглед към себе си, за да видят какво донесоха като криза и невъзможност за развитие на страната, смята Рамадан Аталай.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com