БСП с мрачна прогноза за Закона за съдебната власт

БСП с мрачна прогноза за Закона за съдебната власт | StandartNews.com

БСП няма да подкрепи гласуваните днес на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Лидерът на партията Михаил Миков обяви от парламентарната трибуна, че левицата няма да даде подкрепата си за текстовете.

"Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт", обърна се той към управляващото мнозинство. Миков предрече, че законът ще доведе до сериозно напрежение, спорове и битки на лобита. Според него законопроектът няма да доведе до пълното прилагане на промените в Конституцията.

Лидерът на БСП е недоволен от законодателното уреждане на избора в Общото събрание на Висшия съдебен съвет. По думите му, предлаганите промени ще позволят членовете на ВСС от професионалните квоти да бъдат избрани с много малко представителство.

"Прекият избор трябва да означава относителна представителност на избирателната колегия – всички съдии, прокурори и следователи. Излиза, че от около 2 300 съдии в България, членовете на ВСС могат да бъдат избрани от 30", аргументира се Миков.

По-късно Миков коментира вътрешнопартийна тема - номинациите за нов лидер на левицата.  Той не пожела да се хвали с номинациите, които получава от местните структури за предстоящата лидерска битка.  "Не искам аз да го коментирам. Ще звучи самохвално", посочи пред журналисти Миков на въпрос кого номинират социалистите по места и какви са нагласите им.

"Хиляди са номинациите по партийните организации", заяви социалист номер 1 и призова още да не се коментират възможните номинации една по една. Според него многото номинации за шефския стол на столетницата показват, че тя не е лидерска партия. "Нека състезанието да бъде на идеи, виждания и от това БСП да бъде по-силна", прикани Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай