БСП се размечта. Пожела си премиер

Обяви, че в петата й позиция няма драматизъм

БСП се размечта. Пожела си премиер | StandartNews.com

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. няма да застане обаче и зад кабинет, воден от Кирил Петков. Позицията ни остава непроменена, заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в студиото на бТВ.

Той даде да се разбере, че социалистите биха приели премиер Асен Василев. На конкретния въпрос той не даде отговор, но не отрече.

Зафиров заяви, че БСП би се включила отново обаче в управление с "Продължаваме промяната", ако бъдат поканени на разговори.

Ние приемаме резултатите от изборите. Те не са такива каквито очаквахме, но ги приемаме със спокойствие. В крайна сметка излиза с резултат почти аналогичен на предишните избори. Причината БСП да има спад от 20-30 хиляди гласа е в ниската избирателна активност. Като процентно съотношение и бройка на депутатите резултатът е подобен, опита се Зафиров да оправдае изборния провал на червените, които паднаха на пета позиция. БСП вече ври от гняв, вътрешната опозиция иска оставката на Нинова, но тя обяви, че няма да я даде.

Аз не приемам квалификации "срив" и драматизъм. Ние излизаме от управление, тогава винаги има имиджови щети. Това е излизане с възможно най-малко щети, обясни Зафиров. Според него вероятни причини за спада в гласовете е, че не са обяснили добри целите си на избирателите си, както и че част от постигнатото благодарение на БСП в предходното правителство е било преписано от коалиционните им партньори.

Резултатът на "Възраждане" не е изненадващ за Зафиров - националистическите партии винаги имат около 10%. Успехът на партията на Костадинов на настоящите избори той обяснява с факта, че той е успял да консолидира националистическия вот, но сегашния резултат е максималния, която партията му би постигнала.

По отношение на съставянето на евроатлантическа коалиция, Зафиров коментира: Аз не мога да дефинирам какво значи евроатлантическа коалиция. Аз смятам, че трябва да има българска коалиция, която да защитава българския национален интерес и да се бори за решаването на проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай