Борисов: Хората по поречието на Луда Камчия да са готови за евакуация

Борисов: Хората по поречието на Луда Камчия да са готови за евакуация | StandartNews.com

Над 600 души от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино ще бъдат евакуирани, след като язовир "Цонево" вече прелива. "Призовавам всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот", каза Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на правителството.

Има риск от образуване на приливна вълна от язовир "Камчия" към язовир "Цонево", показва информацията на Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи и местните власти във Варна. Най-застрашени са населените места по поречието на река Луда Камчия, основно в общините Аврен и Дългопол.

"Създаваме организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност", обясни още Борисов.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пътуват към Варна по разпореждане на Борисов.

Евакуираните от трите населени места хора ще бъдат временно настанени в две училища в град Дългопол.

Критичните участъци и водните нива на реките и хидротехническите съоръжения в района са под наблюдение. Полицейските служители са поели сигурността в евакуираните населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай