Борисов: ГЕРБ е гарант за чуваемостта на хората

Борисов: ГЕРБ е гарант за чуваемостта на хората | StandartNews.com

ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всечи български гражданин да бъде чут. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с партиите, формиращи парламентарното мнозинство, на която се обсъждат промените в Изборния кодекс, върху които президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето.

"Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ни сме, за максимална прозрачност и чистота на изборите", заяви Борисов.

"В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, в следствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието. Надявам се, че подкрепата за правителството, след като продължим в следващите дни да работим на ниво експерти в комисията, да бъдат така подготвени, че да гарантираме това на всички български граждани в чужбина и в същото време основателните страхове, които е имало до сега, да бъдат прекратени", допълни министър-председателят и лидер на ГЕРБ.

Извънредната среща в парламента продължи повече от 2 часа.

Президентът върна текстовете, отнасящи се до правилата за разкриване на избирателни секции в чужбина, за ново разглеждане в пленарна зала, с аргумента че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина.

За да бъде преодоляно отлагателното вето на президента върху новите изборни правила, по време на следващото обсъждане в пленарна зала трябва да бъдат събрани 121 или повече депутатски гласа.

Както вече Стандартюз съобщи, днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще събере ПГ на партията и Изпълнителната комисия, за да обсъдят текстовете на Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай