Борисов събира ГЕРБ извънредно за ИК

Борисов събира ГЕРБ извънредно за ИК | StandartNews.com

Днес премиерът Бойко Борисов ще събере ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, за да обсъдят текстовете на Изборния кодекс, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

"Политическа Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват", написа преди дни Борисов в профила си във Facebook. "Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази", добави той.

"Аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас", казва министър-председателят. "Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите", посочва Борисов.

"Същевременно ще продължим да водим разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани. Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус", отбеляза още той.

Както вече стана ясно, президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс.

Последва светкавична реакция от патриотичния фронт и специално от ВМРО, които излязоха със съобщение до медиите, в което определят заявеното намерение на държавния глава за вето на промените в Изборния кодекс (ИК) като безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност.

Преди това и омбудсманът Мая Манолова заяви, че "самите партии може да проявят разум след срещите, които бяха проведени с недоволни наши сънародници от чужбина. "Лидерът на ГЕРБ се съгласи с аргументите – няма как човек да не се съгласи като види срещу себе си интелигентни, грамотни и граждански активни хора, които искат да упражнят правото си на глас", каза Манолова.

Точно в 10.05 ч. премиерът Борисов влезе в парламента за преговори с Патриотичния фронт за Изборния кодекс. Министър-председателят бе придружен от Цветан Цветанов, Петър Москов и вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Патриотите са предсатвени от съпредседателите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. От реформаторите в НС са Найден Зеленогорски и Димитър Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай