Борисов настъпи Горанов за ДДС (ОБЗОР)

Решението за 9 % е политическо, който не е съгласен, да подава оставки, отсече премиерът

Борисов настъпи Горанов за ДДС (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДДС искри прехвърчаха между премиера Бойко Борисов и ковчежника Владислав Горанов. Повод бе намаляването на Данък добавена стойност (ДДС) за ресторантите и развлекателни заведения като барове и дискотеки от 20% на 9%. Решението бе взето на среща сутринта с представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Горанов не участваше в срещата.

ВИЖ ОЩЕ: ОБРАТ! Храните отпадната от решението за 9% ДДС

Първоначално правителствената информационна служба обяви, че ДДС става 9% за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ като революционната промяна влиза в сила от 1 януари 2021 г. Час по-късно същата служба пусна ново съобщение до медиите, в което се уточнява, че то е съгласувано с Министерство на финансите. В него обаче храните от първа необходимост липсват. Съобщава се, че ДДС става 9% за "заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов сваля на 9% и ДДС върху книгите

Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, мотивира позицията си да подкрепи бранша Борисов. „Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите да са 100% на светло, пише още в прессъобщението. Според него браншът дал дума, че ще изпълни условието да излезе на светло.

Виж още: Ангелкова: Отваряме хотелите, всички на нашето море

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов. Малко по-късно пред журналисти в парламента Борисов бе доста по-остър по отношение на Горанов. Той съобщи, че финансовият министър и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против. И обяви: "Имам му пълно доверие на финансовия министър, но той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, да подава оставка!"
Борисов допълни, че негова е отговорността за партията и представянето й на избори. Той уточни, че мярката в подкрепа на ресторантьорството е заради затварянето на сектора заради коронавируса.

Борисов хвърли още една бомба. Обяви, че може да падне и ДДС за книгите. Поправките ще бъдат оформени в законопроект, който ще бъде готов в сряда. С него промените ще влязат в сила не от 1 януари 2021 г., а още сега - от юни.

Предложението за намаляване на ДДС е на Патриотите, стана ясно в парламента. Те настояват и да субсидиране на чартърите - идея, която срещна подкрепата на ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС иска 9% ДДС за детските продукти

Предложението на Делян Пеевски и колегите от ДПС за намаляване на ДДС върху книгите, което отправихме преди година, сега се внася от управляващите. Ще го подкрепим и се радваме, че сега стигнаха до извода за тази необходима мярка, съобщи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на брифинг в НС. Той заяви, че парламентарната им група сега предлага да се намали на 9% ставката по ДДС за всички детски продукти - храни, облекла, играчки и всичко онова, което е предназначено за децата до 3 години.

Междувременно стана ясно, че на срещата на Борисов с ресторантьорския бранш е взето решение за ново отлагане на промените за касовите апарати. Секторът получава още една година, за да изпълни изискванията на Наредба Н-18 - до 1 март 2021 г. Наредбата въвежда онлайн отчет на касовите приходи в момента на извършването на транзакцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай