Бъчварова: АБВ се стреснаха от това, което се случва в БСП

Бъчварова: АБВ се стреснаха от това, което се случва в БСП | StandartNews.com

Виждам политическо поведение, което не отчита риска от дестабилизация. Мисля, чие АБВ се стреснаха от това, което се случва в БСП. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНТ във връзка с оттеглянето на АБВ от правителството.

По думите й, заявката на Корнелия Нинова за по-остро опозиционно поведение е щяло да постави АБВ в сянка. Затова те избързаха с това решение. Във връзка с твърдението на Калфин, че предсрочните избори са опасни и това на съветника на Георги Първанов, който е казал обратното, Бъчварова не пожела да прави задълбочен коментар на вътрешнопартийни отношения.

Според нея Ивайло Калфин е човек, който до този момент е носел отговорността за правителството. „Той има по-друг поглед върху нещата, така че е нормално да има различни позиции", обясни тя.

По отношение на Избирателния кодекс, Бъчварова заяви, че разговорите не са спирали и поясни, че са имали среща с ПФ и РБ в този вариант, който е останал да подкрепя правителството. „Зад идеите за промяната има рационалност. Факт е, че има някои пропуски, които тревожат гражданите", коментира министър Бъчварова. „Нека да не забравяме, че зад този проект, който беше гласуван все пак има едно значително мнозинство, което е преценило тези детайли", добави тя и отбеляза, че няма някой в разговорите да е искал да ограничава българите да гласуват. Според нея дори и да бъде отхвърлено ветото след това има възможност да бъдат направени промени и да има един добър вариант на Изборния кодекс.

Полицейската операция в София е рутинна, проверяваме за нелегални мигранти във вътрешността на страната. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с провеждането на полицейската операция в София.

"Това е една операция, бих казала рутинна. Нещо, което правим периодично, тогава когато преценим, че има необходимост. Правена е и друг път. Проверяваме за нелегални емигранти във вътрешността на страната и това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск", каза министър Румяна Бъчварова.

Тя посочи, че това включва не само охрана на границата, но и проверки вътре във вътрешността на страната. Министър Бъчварова обясни, че на три етапа се осъществява контролът - на вход, вътре в страната и на изход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай