Австрийска делегация посети границата

Австрийска делегация посети границата  | StandartNews.com

Австрия ни дава рамо за справяне с кризата с бежанците, стана ясно след визитата на австрийската делегация, водена от Йоханна Микл-Лайтнер – федерален министър на вътрешните работи и Ханс-Петер Доскоцил – федерален министър на отбраната и спорта. Гостите бяха придружавани от Министър Бъчварова и министър Николай Ненчев до граничен сектор Елхово, където се запознаха с предприетите от страната ни мерки за охрана на българо-турската граница.

"Сигурността на външните граници е важно условия за намаляване на бежанския поток и решаване на проблемите. Показахме преградното съоръжение като едно от възможните решения за да може да гарантираме сигурността не само на нашата държава, но и на ЕС в този участък", заяви министър Румяна Бъчварова на Летище Бургас.

От австрийска страна бе посочено, че Австрия може да ни помага за установяване на фалшиви документи за самоличност на лица минаващи през границата. Освен това има възможност да бъдат изпратени у нас линейки, автобуси и техника.
"Ако България не беше изградила навреме тази ограда, в момента миграционният наплив щеше да мине именно през тази граница.

Нашата основна цел е да спрем неконтролируемия поток от бежанци през Европа, независимо от това, че междувременно текат разговори, ние сме осъществили възможността да пресечем и затворим границата между Македония и Гърция", каза министър Йоханна Микл- Лайтнер.

"Най правилното, което можеше да бъде направено е затварянето на Балканския маршрут, независимо че в Европа имаше и продължава да има гласове, които казват нещо друго", коментира министър Ханс- Петер Доскоцил.

"За нас като страни от Централна Европа, каквато е Австрия, е изключително важно да окажем съдействие на страните които са по външната граница на Европа, каквито са България и Македония. В тази полемика, която се води в Европа, всички правила които са валидни и се прилагат към Гърция, би следвало да бъдат прилагани и за България", допълни австрийският министър. Ханс- Петер Доскоцил поздрави българското правителство за мерките по границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай