АБВ и Народен съюз се обединиха за 90 дни кампания

АБВ и Народен съюз се обединиха за 90 дни кампания  | StandartNews.com

Някои от предложенията в Изборния кодекс са покушение срещу демокрацията. Това заяви вчера лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов на дискусия в НС. В нея се включиха и депутати от Народен съюз, Патриотичния фронт и Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Участниците във форума се обявиха за 90-дневна предизборна кампания и против намаляване и на 21 дни.

Също така и срещу отпадане на възможността за формиране на местни коалиции и изключването на избиратели от списъците като рестриктивна мярка за негласувалите. Според Георги Първанов идеята за "стимули" в изборния процес намирисва на узаконено купуване на гласове. По думите му въвеждане на квадратчето "не гласувам" и зачитането на тези бюлетини при разпределяне на мандатите крие опасност ще доведе до парламент с 3 партии - две големи и балансьорът от началото на прехода.

"Вместо да стимулираме избирателния процес и участието на гражданите в него фактически търсим начин да ги изключим временно, а защо не и постоянно", възрази и Румен Йончев от НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай