4 партии в коалиция - възможно ли е? Йордан Цонев даде отговора

Ето какво си казаха ДПС и Плевнелиев и Паси

4 партии в коалиция - възможно ли е? Йордан Цонев даде отговора | StandartNews.com

"Решаването на проблемите на хората минава пред решаването на политическата криза". Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС, след консултациите с излъчените от ГЕРБ-СДС медиатори за разговори с партиите - президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) и президента на Атлантическия клуб Соломон Паси. В срещата участваше и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлантическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми, категоричен бе Цонев.

На въпрос на "Стандарт" дали посоченото от ДПС евроатлантическо правителство трябва да бъде с експертен или с политически профил Йордан Цонев отговори: "Ако има воля за разговори, би могло да бъде и с партиен. Представете си четирите партии със 173-ма депутати - какъв е проблемът да има дори и партиен кабинет, да носят отговорност. Те дори могат да направят и конституционна реформа, ако е нужно и където е нужно".

"Това беше много интересна дискусия с конкретни въпроси. Президентът Плевнелиев и г-н Паси се бяха подготвили много добре и искаха да разберат какви са позициите и вижданията ни по основните проблеми, съобщи след срещата в Народното събрание Йордан Цонев. И заяви: "Ако очаквате конкретен отговор за коалиции и възможности, ще ви разочаровам. Разговорът беше много концептуален и ние изразихме своята позиция.".

Три акцента, поставени от ДПС в срещата, посочи зам.-председателят на Движението. "Първо, нужен е диалог между политическите субекти. ДПС настоява за това от 2016 г. Без разговори нито един проблем не може да бъде решен", каза Цонев. И даде за пример трите дни на първото пленарно заседание, в което се избираше председател на НС.

"Второ, решаването на проблемите и на всички кризи започва от решаването на политическата криза", подчерта Йордан Цонев.

"Трето, за да се решат проблемите на хората с инфлация, доходи, енергоносители, проблемите на бизнеса, за да се гарантира сигурността и стабилността в контекста на войната в Украйна, трябва да имаме инструменти", категоричен бе Цонев. И посочи: "Без никакво съмнение това са инструментите, които ни дават съюзите, в които членуваме. Без военните инструменти на отбранителния съюз НАТО ние не можем да осигурим сигурността на държавата и на българските граждани. Без икономическите инструменти на ЕС не можем да решим нито енергийната криза, нито инфлацията, нито доходите, нищо.".

Ние извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО. И заявихме, че сме за търсенето на възможности за съставяне на идейно хомогенно евроатланнтическо мнозинство", каза народният представител.

Йордан Цонев съобщи, че ДПС е изразило своето разочарование от факта, че от 7 партии в Народното събрание 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология, но не си говорят. Тези партии имат 173 депутати. Но с абсолютно измислени причини, не разговарят.

"Корупцията е проблем за целия ЕС, но тя се посочва не от политиците, а от съдебните органи. Ако събедните органи имат проблеми, те не се решават с погазване на Конституцията и законите, а с промяна на условията на всичко онова, което трябва да се направи", каза Цонев.

"Представихме нашия проект за конституционна реформа от миналата година. И г-н президентът Плевнелев, и г-н Паси бяха изключително озадачени, че такова нещо изобщо не е артикулирано. Дори казаха: "Това е същинската съдебна реформа", съобщи още Йордан Цонев.

Попитан от "Стандарт" дали ДПС са привърженици на конституционна промяна, която цели президентска република и дали Движението подкрепя връщането на хартиената бюлетина за смесено гласуване с машинния вот Цонев отговори: "Не сме привърженици на президентска република. Ние сме привърженици на парламентарната република и то отявлени привърженици. А за хартиената бюлетина въпросът е по-широк: имаме ли доверие в избирателния процес? ДПС няма доверие в избирателния процес. След всичко, което се случва с машините - кодове, контрол и т.н., ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини по този начин".

По повод бюджета за 2023 г. Йордан Цонев коментира: "Нашето мнение е, че без формиране на стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за политиките в бюджета, не трябва да приемаме бюджет, защото ще направим грешка и още повече ще подкопаем финансовата стабилност по популистки причини. Затова, ако не може да се състави мнозинство, е по-добре да удължим мерките от този бюджет за известно време, без да приемаме нов бюджет, защото ще рискуваме много. Приемане на бюджет без ясно мнозинство, което да носи отговорност, е икономически и финансов волунтаризъм.".

На срещата е било обсъдено и въвеждането на еврото. "Изразихме категоричното си съгласие и нашата позиция от десетилетия е такава - че ние трябва да станем членове на еврозоната, защото тя носи само позитиви", подчерта Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай