3 варианта за помирение на реформаторите

3 варианта за помирение на реформаторите | StandartNews.com

Десните се събират на нова среща, чакат и ДСБ

Реформаторите продължават с опитите да намерят обща позиция за участието си в едно бъдещо правителство с Бойко Борисов. С конкретни предложения вече са готови три от петте основни партии в Блока. Това са ДСБ, ДБГ и СДС, които бяха и в двете крайности по въпроса "за" или "против" кабинет с Борисов. Предложенията на първите две обаче са тайна.

Лидерите на петте основни партии трябваше да стиковат позиции още в сряда. На срещата обаче отказаха да се явят от ДСБ, които са твърдо срещу подкрепата на кабинет с Борисов в него. Лидерът на тъмносините Радан Кънев веднага обясни, че отсъствието им не трябва да се тълкува като нежелание за постигането на съгласие между партиите. "Напротив - от вторник ДСБ има конструктивно и разумно решение, което ще представя на колегите от другите партии и Гражданския съвет. Разбрах обаче, че част от партиите в блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официални позиции, не може да има обща", обясни Кънев във Фейсбук. Той допълни, че остава оптимист, че ще се стигне до обща позиция.

Подобна гледна точка заеха и от ДБГ, които пък са от другия лагер - "за" кабинет с премиер Борисов. "Изпълнителният съвет прие позиция за преговорите за съставяне на бъдещо правителство, но първо ще я представим в председателския съвет на РБ, това ще е приносът ни за изработването на обща позиция", заяви Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ. Той беше категоричен, че реформаторите ще имат единен блок и парламентарна група.

С предложение за помирение в четвъртък ще излязат и от СДС. Те единствени не го пазят в тайна. "Смятаме, че не трябва да се подкрепя правителство на малцинството, а да се състави десноцентриско мнозинство в парламента", каза Божидар Лукарски, лидер на СДС. Той обясни, че това означава да се постигне обединение около ясни управленски ангажименти и програма, които да се скрепят с подписи. Едва след това да се гледа кой ще влиза в кабинета.

Дали реформаторите ще успеят да се разберат в четвъртък е малко вероятно. Не е сигурно, че и останалите две партии ще имат вече официални позиции. Управителният съвет на БЗНС се очаква да се състои в събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай