Водят чужденци по маршрути "Чудесата"

Туризмът може да извади икономиката ни от кризата, каза Славка Бозукова пред АБТТА

Водят чужденци по маршрути "Чудесата" | StandartNews.com

Пловдив. Чужди туристи започват обиколка на страната ни по маршрути "Чудесата", изработени от в. "Стандарт". Включваме ги в пакетите си и ще ги предлагаме на пазара у нас и в чужбина, каза Ирена Георгиева, шеф на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Тя пое обещанието след специална презентация на новите маршрути, направена от главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова по време на 11-ата годишна среща на организацията в Пловдив.

Маршрутът "Виа Родопика" в Смолян, Златоград и Девин ще е първият, който ще бъде предлаган като пакет на туристите. Родни компании вече обмислят как да направят по-достъпен пътят по родните чудеса в митичната планина. "Това, което правите, е страхотно. Кампанията "Чудесата на България" ни дава самочувствие и поводи за национална гордост и ние я подкрепяме от началото на кампанията преди две години", заяви Ирена Георгиева. Членът на УС на Асоциацията Стела Филипова обясни, че се надява и други да последват примера и всички заедно да реализират такива добри идеи, които популяризират културното ни наследство. "България е страната, в която е открито най-старото злато в света, а туристите не го знаят", обясни Калин Драганов, член на УС на АБТТА. По думите му в същото време гостите, които посещават страната ни, остават учудени от това, което им предлагаме, и си отиват възхитени. 

"Вестник "Стандарт" е изданието на бизнеса. Туризмът е наш приоритет, защото това е секторът, който може да извади икономиката ни от кризата", обясни Славка Бозукова. Тя заяви, че през последните 10 месеца браншът бележи най-висок темп на развитие.

Представителите на туроператорите бяха категорични, че вече изготвят конкретни маршрути. В началото на следващата година ще са готови с целия календар за 2013 г. по чудесата на България. 

Кампанията на в. "Стандарт" може да се похвали с няколко грандиозни успеха. В цяла Русия вече е популярен фактът, че всеки вярващ може да измоли своето лично чудо пред мощите на Йоан Кръстител в Созопол. Медиите в необятната страна отразиха поклонението на руския президент Владимир Путин пред чудотворните мощи по време на организираното от в. "Стандарт" с благословията на Светия синод всенародно поклонение в катедралния храм "Св. Александър Невски". Финансовият министър Симеон Дянков пък отдели по 1 млн. лв. за избраните чрез национално допитване 10 родни забележителности в първото издание на кампанията "Чудесата на България". Предстои да бъдат изготвени документите за включване в списъка на ЮНЕСКО на Белоградчишките скали и куклите от шума на децата от Куртово Конаре.

Славка Бозукова: Трябва стратегия до 2020 г.

Започнахме мисията "Чудесата на България" преди две години - когато екипът на проф. Казимир Попконстантинов направи най-значимото откритие в съвременната българска археология - мощите на св. Йоан Кръстител. Така ние, екипът на в. "Стандарт", си поставихме за основна цел в кампанията "Чудесата на България" развитие на културно-историческия туризъм, разработване и реклама на нови маршрути. За първи път министерството на икономиката и туризма обмисля как да включи културно-историческото наследство в бранда "България". Но резултатът, който аз ще смятам за най-голям успех на кампанията "Чудесата на България", е привличането на бизнеса. Туризмът винаги е бил приоритет за нас във в. "Стандарт". Ние сме твърдо убедени, че за България като държава, която след периода на прехода няма сили да развива промишленост, туризмът е водещият отрасъл в икономиката. В тази връзка ние смятаме, че е недопустимо България да няма работеща стратегия за туризма, макар и да са изготвени десетки такива документи, че е нелепо в Стратегия 2020 на туризма да са отделени две изречения от общ характер. Затова голямата ни цел в кампанията "Чудесата на България" е да помогнем на държавата в изработването на тези национални документи - работеща стратегия за туризма и включването на сектора в стратегия 2020. В хода на дискусиите ни става ясно, че страната ни има огромен потенциал за развитие на нови видове туризъм, които все още не използва пълноценно. Те са еко и СПА туризъм, етнографски туризъм, приключенски туризъм - с обиколки по пещери, водопади, върхове, изключително модерния напоследък в световен мащаб винен туризъм и, разбира се - културно-исторически туризъм.

 

През 2013 г. още 40 млн. за крепости и светилища

Близо 40 млн. лв. през 2013 г. ще бъдат целево отделени за реставрация, консервация и социализиране на родните културни паметници. Това обяви зам.-министърът на икономиката Иво Маринов на единадесетата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти в Пловдив. Между 20 и 30% от приходите от концесии на инертни материали ще бъдат отделени за целевата субсидия, обясни той. Сумата, която се събира от добива, е около 120 млн. лв. годишно, допълни Маринов. В момента се работи към кои чудеса на България да бъдат пренасочени парите и как те да бъдат разходвани целево, за да има най-голям ефект от средствата. В средата на февруари пък ще е готов новият бранд "България", който трябва да направи страната ни конкурентна и разпознаваема дестинация с ново лого, слоган и рекламна визия. Като част от разработката на бранда ще бъдат направени 10 продуктови стратегии и ще бъдат определени целевите пазари, които да доведат до успешна реализация на родния продукт. Предвижда се и съвместна среща на икономическото министерство, туристическия бранш и външно министерство, за да бъде обсъдена заедно визовата политика на страната ни през следващите 2-3 години. Така браншът ще знае какви промени предстоят, а не както се случи през юли с въвеждането на изнесен център за издаване на такива документи в Украйна, което оскъпи продукта в средата на сезона и намали приходите на компаниите, допълни Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай