Влизаме ли в Шенген? Проблемът с Нидерландия остава

Това, че в България бе създадено редовно правителство, увеличи шансовете на страната

Влизаме ли в Шенген? Проблемът с Нидерландия остава | StandartNews.com

Това, че в България бе създадено редовно правителство, увеличи шансовете на страната ни да постигне напредък за Шенген, но все още няма реални стъпки в посока на отпадане на нидерландското вето. Възможно ли е да се присъединим към зоната още тази година, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

„Този доклад за правото в ЕС, който се очаква да излезе, ще препоръча мониторинга за България и Румъния да отпадне със съгласието на Нидерландия”, коментира кореспондентът на телевизията в Брюксел и Рим Антоанета Николова. Това обаче не означава, че страната ще вдигне ветото си за България.

„Фактът, че България има действащо правителство и действащ парламент, че има размествания в институции, които бяха свързани с разследване на корупция, вероятно може да бъде оценен позитивно от нидерландското правителство”, посочи още тя.

По думите ѝ от страна на Австрия има желание за вдигане на ветото. Броят на нелегалните мигранти, които са минали през България, е основното притеснение на страната.

Холандското вето е обвързано с решение, гласувано от парламента, което не дава право на правителството да вдига ветото си за България без убедителни резултати за борба с корупция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай