В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ:Ако хремата ви мъчи над  4 дни, потърсете лекар

Не посягайте към антибиотик, ако не е наложително, казва д-р Асен Меджидиев

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ:Ако хремата ви мъчи над  4 дни, потърсете лекар | StandartNews.com



Екипи от болница "Пирогов" и други шест лечебни заведения ще преглеждат децата от 24 ясли в столицата, които са общински. В детските заведения има близо 2500 деца. За инициативата, за усложненията от вирусните инфекции и по други въпроси "Стандарт" потърси за интервю д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделение "Уши, нос, гърло" в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и председател на Столичната лекарска колегия към БЛС.


- Д-р Меджидиев, започвате  профилактични прегледи в детските ясли. Как възникна идеята?
- Инициативата е на Столичната лекарска колегия и Столична община. Разбрахме се да започнем профилактиране в столичните детски ясли, а догодина и в детските градини. Идеята е това да не е кампанийно. Интересът по програма "Детско здраве", която работи успешно вече 6 г., ни наведе на мисълта в Столична колегия, че е хубаво да започнем висококвалифицирани профилактични прегледи в яслите в София. По този начин може да се хванат много ранни изменения или проблеми при малките дечица, когато са лесно отстраними и не довеждат до по-нататъшни увреждания. Ще бъдем полезни при частичните намаления на слуха, които, хванати навреме, се възстановяват напълно. Същото е при страбизма на деца с очни изкривявания и намаление на зрението, при плоскостъпието, когато се изменят тазобедрени стави и се получават гръбначни изкривявания. Това са неща, които при ранно диагностициране могат да бъдат предотвратени усложненията. Това е от полза както на децата и техните родители, така и на нас, лекарите. Всеки един от нас преглежда по 30 -40 деца на ден, няма да се пренатовари да преглежда профилактично в детските ясли. Идеята е детски офталмолог, детски оториноларинголог, детски ортопед - травматолог, детски кардиолог, педиатър, да участват в тази кампания. 
- Възможно ли е тази кампания да придобие национален мащаб?
- Силно се надявам тази инициатива да приеме и национален мащаб. Идеята на програмата в столицата е, след като видим какво е положението в яслите, да направим среща с общопрактикуващите лекари и с педиатрите в София, да направим отчет и анализ на това, което сме видели. Идеята ни е целогодишно да се провеждат профилактичните прегледи, които се правеха в ясли и детски градини преди години. Първите прегледи са обявени на 5 или 6 декември. Впечатлението ми от първите ясли е, че всички родители приемат много отворено и със съгласие прегледите. След като приключим с яслите, ще започнем да правим същото и в детските градини в София, където са около 48 000 деца. Имаме създадени 6 екипа за тези прегледи. За определени райони на София може в почивен ден и в местното ДКЦ да се приемат доста повече деца.
- Явно резултатите от националната програма "Детско здраве" са ви дали стимул да продължавате с профилактиката...
- По програма "Детско здраве" през тази година сме посетили 8-9 града. Интересът е много голям. Кампанията по места е от полза както за децата и родителите, така и за общопрактикуващите лекари. Цел на кампанията е да бъдат изградени кол-центрове, чрез които местните лекари да бъдат в постоянна връзка с колегите си от „Пирогов“, така че при тежки, спешни случаи да може екип да отиде на място, ако се наложи да вземе детето. Догодина отново ще се върнем във вече посетени градове, за да се отчетат резултати от кампанията, тъй като се наблюдават регионални различия в заболеваемостта.
- Доста хора вече се оплакват от хрема и кашлица. Кои са най-честите поражения от вирусните инфакции?
- Нормално е да ги има по това време на годината, особено с промените на времето.
Другата тема е, че и въздухът не е чист, а в помещенията има климатици. Ако говорим за оториноларингология, много често вирусните инфекции се усложняват при възрастни с по-тежки синуити, гнойни синуити, ларингити, със загуба на гласа. Много често се получават отитни вируси на слуховия нерв, което е по-неприятното. При дечицата по-опасен е ларингоспазъмът, който се получава понякога, възпаления на носоглътката. Трябва да се внимава, особено при пациенти на 2-3-годишна възраст, за спастични бронхити и ларингити.
- Каква е опасността при възпалени синуси?
- Опасността е от запушване на самите синуси и от задържане на секрета в тях. Опасност от възпаления на меките тъкани около синуса, да не говорим от по-тежките усложнения, като пробив на някоя от страните на синуса. Обикновено тези усложнения с годините не се наблюдават.
- Възможно ли е синуитът да се цери с морска сол? 
- Много често се употребява. Дали ще е торбичка с морска сол или с разтвор под формата на капки, който пак на основата на морска вода се прави, се постига същия ефект. 
- Обикновено като ни се запуши носът, си казваме - какво пък толкова, една хрема, нищо не е. Опасно ли е да я подценяваме?
- Не трябва да се неглижират дребните неща. Обикновената хрема, която протрахира повече от 4-5 дена, е за консултация, най-малко от общо практикуващия лекар.
- "За" или "против" сте за противогрипните ваксини?
- Съветът е да се направи консултация с общопрактикуващия лекар с оглед на здравословното състояние на пациента. Той трябва да бъде здрав, когато се прилагат ваксини. 
- Трябва ли да се премахва третата сливица?
- Това е много специфичен проблем. Специално за третата сливица въпросът е за диагностично уточняване. Почти всяко дете има трета сливица, но не е въпросът дали има или не, въпросът е колко е голяма и какъв обем от кухината, в която се намира, заема от епифарингса. Когато тази сливица заема повече от две трети от епифарингса, то тогава можа да се получат средни отити, частично намаление на слуха. И когато детето не може да спи със затворена уста, тогава вече прибягваме до оперативно лечение. Защото в 21-и век има доста препарати, с които може да повлияем и не винаги се налага оперативно лечение. При всяко дете е строго индивидуално. След 12-13-годишна възраст третата сливица претърпява обратно развитие. Проблемът е между 3 и 7 години. Там трябва да бъдем по-внимателни да не се стигне до усложненията от нея. 
- Често още при първите признаци на вирус посягаме към антибиотици, за да ни мине по-бързо. Заблуда ли е това?
- Използват се за щяло и нещяло в момента. Когато един антибиотик може да се избегне, прилагането му води до изграждане на резистентност. Всичко е въпрос на превенция и профилактика, ние затова се насочваме натам.
- Доверяват ли се хората на младите лекари, то май много не останаха у нас...
- Млади лекари започнаха да търсят работа в "Пирогов", което е най- ценното от всичко. Миналата седмица 15 колеги от Медицинския университет в София дойдоха при мен с желанието да започнат стажове в "Пирогов", без заплащане, просто за квалификация. От месец и половина Софийската колегия на лекарския съюз разкри фонд за лекарска взаимопомощ, с който Лекарският съюз в София ще финансира млади специалисти в български и европейски клиники за допълнителна квалификация. Подготвихме договор с Бернския университет за специализация на млади лекари. В момента водим преговори с една от най-големите болници в Израел за специализация на наши млади лекари. Целта е тези млади лекари да останат в България. Впечатлението на колегите от Лекарския съюз е, че не само заплащането, а и условията на труд и квалификацията са важни за младите хора. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай