Тихомир Стойчев разкри какво е правил къртицата Караколев

Каза как действат руските служби

Тихомир Стойчев разкри какво е правил къртицата Караколев | StandartNews.com

Георги Караколев често се е местил от сектор в сектор, което не говори добре за професионалния му капацитет. Това заяви тази сутрин експертът по сигурност и бивш шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев в ефира на БНТ.

Както е известно, задържаният служител на ГДБОП е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали.

"Интересното при него е, че той влиза по една схема по препоръки. Подкрепата за неговото назначаване в НСС се получава през министър Йордан Соколов, по-късно и председател на парламента.

Караколев постъпва по-късно, не когато аз съм бил. Но моите впечатления за него бяха за един етичен, възпитан млад човек. Но често започна да се мести от сектор в сектор. След това чух, че ходи на полицейски мисии, където не се е занимавал с никаква оперативна работа. Мисля, че не е успял да изгради сериозен професионален капацитет, за да бъде сега интересен, още повече, че сега го обвиняват в шпионаж в полза на Русия", добави още Стойчев. И добави:

"Донякъде, доколкото познавам исторически опита на руските служби, много сериозен санитарен контрол се налага на тези служители, които създават такъв тип проблем.

Самият Караколев е бил и преподавател в академията на МВР, където е обучавал кадри, които след това са постъпвали в различните служби за сигурност.

НСС и ДАНС започнаха да гонят много руски дипломати, уличавани в шпионаж. Времето, геополитическото време, е такова, че тези служби си противодействат много сериозно. В самата Русия хората, които са работили в ИНО, са били уличавани в сталинските репресии с обратен знак. А нашите служби се политизираха.

Как този човек е подбран и назначен?! Обикновено тези хора се оглеждат внимателно, заяви още Тихомир Стойчев.

Първият, който изгони руски дипломати, беше г-н Атанасов. А видимо усилията на сегашния политически елит е в посока реформа на службите. Някои иска да ги превърне в послушно кученце. Въпросът е, че тези служби трябва да работят, за да подкрепят решенията на правителството. Атанасов ми се струва, макар че е юрист, че не е прочел редица закони", добави още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай