Спорт, сън и милувки лекуват тъгата на мама

Замайване, замъглено зрение и мигрена я издават, обяснява психологът Пенка Койчева

Спорт, сън и милувки лекуват тъгата на мама | StandartNews.com

София. Често едно от най-хубавите изживявания за една жена - раждането на детето й, може да бъде помрачено от тежка следродилна депресия. Според специалистите това психическо разстройство достига всяка пета жена. Какви са симптомите и какво трябва да направят близките, за да помогнат на младата майка? На тези и други въпроси за "Стандарт" отговори психологът Пенка Койчева.


"Според тежестта на изявените симптоми следродилните разстройства при жените се разделят на три вида - родилна тъга, следродилна депресия, следродилна психоза", обяснява Пенка Койчева. Епидемиологичните данни сочат, че следродилната депресия започва около втората седмици след раждането и засяга почти всяка пета родилка. Състоянието се проявява, когато майката вече се е прибрала у дома и се е сблъскала с новите за нея задължения. Най-характерните психически симптоми са емоционална лабилност, тъга и чест плач. Също така висока чувствителност, както и резки промени на настроението. "Младата майка може да страда от апатия, вялост, липса на воля, нарушена концентрация, нежелание за извършване на обичайните и необходими дейности у дома", допълва специалистът. Най-явният признак е липса на желание да поеме грижите за новороденото. Жената проявява непоносимост към близките, негативизъм по отношение на майчинството и детето и често се чувства самотна и отхвърлена. В по-тежките случаи се стига и до

 

мисли за самонаказание и самоунищожение

 

"Физическите симптоми, които съпровождат следродилната депресия, са безсъние, липса или необичайно повишаване на апетита", казва Пенка Койчева. Външният вид се занемарява и се снижава личната хигиена. Възможни са пристъпи на паника, които предизвикват сърцебиене, изпотяване, гадене, замайване. Болките в стомаха, главоболието, замъглено зрение, занижено либидо и сексуално нежелание също подсказват за следродилна депресия.
Често непосредствено след раждането нищо не подсказва, че има проблем. "В първите седмици след появата на бебето майката може да е изцяло отдадена на грижите за него, да игнорира всички останали, дори да е фиксирана в детето си. Обикновено нивото й на тревожност е високо. Но след това тя отхвърля бебето, не желае да го гушка, приспива, храни, дори в някои случаи да го вижда. Случва се да не реагира, когато то плаче. Може дори да го обвинява за състоянието си", отбелязва психологът. Най-честите причините за появата на този тип депресия при жените са промените в хормоналните нива, както и стресът преди, по време и след раждането. Необичайната и нова ситуация, която изисква адаптиране, също е определящ фактор. "Допълнително влияние оказват съпътстващи проблеми с партньора или близките, такива от битово, социално, финансово естество, откъсването от работно място, приятелския кръг, хоби и обичайните интереси, както и промяната във външния вид", допълва Пенка Койчева. Често родилата жена се притеснява от напълняването, от промяната в тялото си, което не харесва като цяло. Умората и недоспиването също са фактори, които утежняват депресивния синдром.
"Важното е да знаем, че следродилната депресия не е вечно състояние.

 

Може да отшуми сама след 2-3 седмици

 

или до около 3-тия месец от възникването й. Понякога обаче продължава и по-дълго - 6-12 месеца", отбелязва Пенка Койчева. "Навременното откриване и правилното лечение на следродилната депресия ще помогне на двамата родители, на детенцето и на близките им хора", подчертава специалистът. Ако депресивното състояние продължи дълго и детето е изолирано от пълноценен контакт с майката и нейните грижи, това може да му се отрази негативно на психичното развитие в по-късна детска и дори юношеска възраст. "Полезно за майката е да контактува с родители, които вече успешно са се справили с това. Важно за нея е да споделя чувствата си да дава воля на емоциите си", съветва психологът. За да се постигнат желаните резултати, е задължително да се преодолее физическата умора и недоспиването. Хранителният режим трябва да се балансира. "В този момент е

 

важна безценната помощ на баби

 

партньора и близки приятели. Най-ефикасната помощ е ориентираната към осигуряването на пълното спокойствие и физическото възстановяване на младата майка, към помощта в домакинството и грижите около бебето", отбелязва специалистът. Близките трябва да подхождат с такт и разбиране, да умеят спокойно да изслушват и общуват. Да не реагират с гняв, омаловажаване, и присмех на проблема. Мъжът може да помогне най-много на своята любима. "Казвайте й по-често колко е значима, важна, незаменима, красива и секси. Прегръщайте я, обграждайте я с нежност, усмихвайте й се повече, бъдете най-близкият й приятел, който я обича и подкрепя във всичко. Не отвръщайте на гнева с гняв, защото той е зов за помощ", съветва Пенка Койчева. "Много е важно в лечението да се включи и системна физическа активност. Тя е безспорно необходима и действа унищожително на всяка депресия", подчертава Пенка Койчева. Изберете нещо приятно за вас, според нуждите и темперамента ви - разходки на приятни места и сред природата,

 

аеробика, бързо ходене, танци, фитнес, йога

 

плуване, водна аеробика и дори екстремен спорт.
Отскоро учени разработват кръвен тест, който да установи риска от следродилна депресия. Проучвания на родилки показват, че той ще бъде надежден и с висока точност. "Информацията е, че е в начален етап, но по него се работи", казва Пенка Койчева.

 

Бебето е шок и за тати


Мъжете също могат да бъдат засегнати от следродилна депресия, но тя е от друго естество. Проучвания, че през нея преминават около 10% от татковците. При тях следродилната депресия се изразява често в необичайна раздразнителност, възможна агресивност, силно притеснение, дори обремененост. Мъжът често се притеснява как ще осигурява издръжката на семейството, как ще се справя с бащинството и как ще го съчетава с другите си задължения. Понякога таткото споделя, че се чувства отхвърлен от любимата си жена, че е объркан от нейното поведение и дори се самоквалифицира просто като биологичен донор. Когато мъжът се чувства неспособен да разбере и помогне ефективно на жената до себе си, той приема това като личен свой провал и го изживява тежко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай