София на крака пред "Аида"

София на крака пред "Аида" | StandartNews.com

София. "Аида" е поредният триумф на Софийската опера, коментират лаици и критици от вторник вечер. Тогава беше премиерата на великата класика. Аплаузи и "браво" се сипеха след всяко изпълнение на солисти, хор, балет. В края на спектакъла станалата на крака публика възторжено благодари на артистите за страхотното преживяване. Президентът Росен Плевнелиев също бе сред възторжените меломани.

Режисьорът сценограф от Аржентина Уго де Ана е успял да помести на сравнително малката сцена един изключително зрелищен спектакъл. През 1872 г. след европейската премиера на "Аида" в "Ла скала" Джузепе Верди без никаква капка на престорена скромност отбелязва: "Тази опера със сигурност не е от най-лошите ми". Всъщност "Аида" е неговият връх и това стана ясно във вторник вечер. Сред най-заслужилите за това е и голямата балерина и хореограф на спектакъла Леда Лойодиче. На премиерата стана ясно и че легендата за големите български гласове още е жива. Радостина Николаева е трогателна и блестяща като Аида. Амнерис на Даниела Дякова е властна и убедителна. Достойни техни партньори са Мартин Илиев (Радамес), Ангел Христов (Рамфис), Бисер Горгиев (Амонасро), Петър Бучков (Царят).
На пулта пред оркестъра бе новият главен диригент на Софийската опера и балет Ерих Вехтер, който е истинска звезда в Германия.

С химна започна новият сезон на националния оперен театър. В афиша продължават представленията, посветени на 200 години от рождението на великия маестро на италианската революция Джузепе Верди и вековния юбилей от създаването на фестивала в "Арена ди Верона".

Сред отпиващите шампанско в антракта можеха да се видят както познати лица от екрана, така и скромно облечени пенсионерки. Магията е за всички, празникът трябва да се съпреживее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай