Сменят безплатно старите печки на 5000 домакинства

Предоставят им екологични уреди на пелети и газ

Сменят безплатно старите печки на 5000 домакинства | StandartNews.com

Столична община започна да монтира безплатно нови отоплителни уреди на близо 5000 домакинства, греещи се на дърва и въглища.

Те се предоставят по програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". Подписаните договори по програмата към началото на октомври 2021г. са общо 4897. От тях най-много са желаещите да им се предоставят печки на пелети – 57,3%. Следват ги тези, които искат климатици – 35,2% и желаещите да се отопляват на газ – 7,37%. Това съобщи заместник-кметът на София по екологията Десислава Билева, която провери поставянето на отоплителен уред на пелети в село Железница, район Панчарево.

Фирмите, с които имаме сключени договори посещават всяко домакинство на място и извършват поставянето на новите устройства по график. Все още има възможности за включване в програмата за подмяна на старите отоплителни уреди с нови екологични, заяви зам.-кметът Билева. Възможност да го направят имат всички желаещи семейства, които използват за отопление стари печки на твърдо битово гориво. Необходимо е домакинствата да подадат заявление в районната администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай