След трагедията в Пирот! Носи ли вятърът амоняк към България?

Говори шефът на Дирекция „Аварийна помощ” към Столичната община Красимир Димитров

След трагедията в Пирот! Носи ли вятърът амоняк към България? | StandartNews.com

Всички служби в България са заели своите позиции и наблюдават обстановката. Това заяви директорът на Дирекция „Аварийна помощ” към Столичната община Красимир Димитров за Нова тв. Притесненията са дали вятърът няма да донесе амоняк във въздуха след трагедията в Пирот. Влакова композиция с цистерни амоняк се обърна, компанията Еликсир Зорка съобщи, че 20 тона амоняк са се разлели. Двама души загинаха, 50 са ранени.

ВИЖ ОЩЕ: Фирмата на изтеклия амоняк кръстена на принцеса от рода на Симеон

"Не сме отчели някакви притеснителни стойности на амоняк във въздуха след аварирането на товарния влак в Сърбия. На границата са разположени няколко станции, които ще измерват по 24 часа въздуха, за наличието на опасния газ”, каза Красимир Димитров.

По думите му в следващите часове, в зависимост от метеорологичните условия в района, част от амоняка може да достигне до територията на страната ни. „Вятърът в района на Пирот е от юг - югооизток, което означава, че няма опасност. Всички служби в България са заели своите позиции и наблюдават обстановката, за да уведомим превантивно населението за евентуалното приближаване на такъв облак от амоняк”, категоричен бе Димитров.

Изпратената на място от МОСВ станция за измерване на замърсяването във въздуха вече работи и не отчита замърсявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай