Фирмата на изтеклия амоняк кръстена на принцеса от рода на Симеон

Защо Еликсир Зорка носи името на жената на сръбския крал Петър Първи

Фирмата на изтеклия амоняк кръстена на принцеса от рода на Симеон | StandartNews.com

Заводът Еликсир Зорка (Elixir Zorka) , собственикът на изтеклия амоняк край Пирот, има прелюбопитна история и собственик.

Това е една от най-старите фабрики на Балканите за минерални торове. През 1938 г. Кралство Югославия решава да премести завода „Зорка“ от Суботица в Шабац, за да разшири гамата от химически продукти.

Компанията е кръстена на най-голямото дете на черногорския монарх Николай I -Любица Петрович-Егош, принцеса на Черна гора.

Тя получила образование в Русия, а след това се върнала в Черна гора, за да бъде сгодена. През 1883 г. се омъжва за принц Петър Караджорджевич в православна церемония и сменя името си на Зорка. 7 години след брака – през 1890 година, Зорка умира докато ражда петото си дете. Принц Андрия умира часове след нея.

Зорка напуска света едва на 25 години и е погребана в Църквата "Свети Георги" в Топола, Сърбия.

Нейният съпруг - принц Петър става крал на Сърбия през 1903 г., тринадесет години след нейната смърт. А една от сестрите й – черногорската принцеса Елена, се омъжва за бъдещия крал Виктор Емануил III. Внук на Елена Савойска е Симеон Втори.

36 години след смъртта на Зорка, в Сърбия е издигнат първия паметник на жена. Зорка била с буен характер, но местните я обичали и през 1926 година бюстът й бил изваян от скулптора Стаменко Джурджевич. Поставен е в най-големия парк на Белград - Калемегдан. Паметникът бил разрушен веднага след Втората световна война, но гипсовият модел е оцелял и сега се съхранява в Историческия музей на Сърбия.

Откриването на завода „Зорка“ през 1938 година прави лично премиерът от онова време д-р Милан Стоядинович. Любопитна подробност е, че само година по-късно той е свален от властта от регента принц Павле Караджорджевич, племенник на Зорка.

Химическият завод издържа изпитанията на времето. От първия завод за сярна киселина до началото на разпадането на СФРЮ, "Зорка" е синоним на индустриалното развитие на Шабац. След краха на социализма химическият завод продължава да работи на пълни обороти.

https://www.elixirzorka.rs/wp-content/uploads/2020/05/Zorka-Zgrada-1-600x400.jpg

20 години по-късно, през 2011 година той е приватизиран от компанията Еликсир Груп, основана като семейна фирма „Нарцис Попович“, но успяла да се превърне в регионален лидер в химическата промишленост. Последните 10 години, вече като Еликсир Зорка, тя става водещ производител в Югоизточна Европа, абсолютен лидер в производството и продажбата на торове на вътрешния пазар, с пазарен дял от 50%. Изнася продукция в над 70 страни по света. Марката има представителство и в България, което оперира почти във всички области.

Собственик на завода е шестият по богатство в Сърбия Станко Попович.

Той е директор и един от тримата собственици на огромния хранителен холдинг Victoria Group. Това е най-голямата компания в сръбското селско стопанство, чиято годишна печалба стотици милиони евро. 38,5 милиона евро брои Попович за легендарния завод.

Бизнесменът не обича медиите, защото е хейтван непрекъснато. Твърди, че нито е най-богатият сърбин, нито най-задлъжнелият. Преди месец се похвали, че подписва договор с Египет и заяви, че това ще му открие огромни възможности

Драмата с 4-те цистерни с амоняк са и първата сериозна международна сянка върху компанията. Днес Еликсир Зорка излезе с официално становище, в което се казва, че два от вагоните са се преобърнали при дерайлирането, като от единия е изтекъл около 20 тона амоняк.

Две са жертвите след тежкия инцидент, над 50 са в болница

Фирмата на Попович обяви, че предостави всичките си ресурси и екипи на разположение на властите в град Пирот.

Интересно е, че го направи едва денонощие след трагедията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай