СДВР с шокиращи разкрития за погромите в София

Задържани са 33-ма души, има и непълнолетни

СДВР с шокиращи разкрития за погромите в София | StandartNews.com

"Няма полиция в света, която да остави вандали  да  унищожат имуществото в центъра на която и да е столица". Това заяви директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг. Полицията изнесе шокиращи подробности за погромите в София. От СДВР обявиха четвъртък вечер като "тежка вечер" за столицата.

"Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат невинни жертви", допълни той.

Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов обяви, че протестът е бил заявен като "мирен". Предприети са множество мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профила "краен фен", с които предотвратихме организираното внасяне на пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, забранени за спортно мероприятие.

"В един момент протестиращите, без никаква предпоставка за техните действия, агресираха до такава степен, до която - вие видяхте "безпрецедентна агресия", заяви Иванов.

Той заяви, че кордонът от полицейски служители е бил без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване. По негови думи протестиращите са започнали да чупят пътната инфраструктура, павета, плочки, тротоари, паркинг елементи, да увреждат части от автомобили, които бяха паркирани по протежение на улицата, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на самите тях.

Задържани са 33-ма души, има и непълнолетни. Трима са арестувани заради запаления автобус. Останалите - заради увреждане на общинско и частно имущество.

"Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави", заяви той.

"След многократно предупреждение от наша страна да предотвратят техните действия и нарушаване на обществения ред, предприехме мерки за разпръскваме на тълпата, с цел запазване живота и здравето на всички хора, които бяха на място", допълни Иванов.

За използваното водно оръдие, Иванов съобщи, че няма физически контакт между полицейските служители и между протестиращите. По негови думи след многократните предупреждения, нормалните граждани, които нямаха за цел да вандализират, да трошат и да нарушават обществения ред, са се оттеглили, но група фенове, които са исторически враждуващи помежду си и имат непоносимост са започнали да се оттеглят посока стадион "Васил Левски" и са запалили полицейски бус.

"Ние избегнахме убийства! Ако не бяхме ние, щеше да има жертви. Цяла София щеше да пламне с доста щети. Щеше да има необратим процес. Имахме информация за коктейли "Молотов".

Провокаторите се появиха, след като протестиращите надминаха като бройка 4000 души. Тогава започнаха вандалските прояви.

Целта беше да се слеят невинни и агресивни, за да не може да ги открием лесно. Но ние ги открихме“, категорични бяха Николов и Иванов на брифинга. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Господин
преди 5 месеца

Много вероятно е сега да започнат да осъждат полицията за проявено насилие!?! Но като гледам каква вандалщина показват някои престъпни групи смело мога да заявя че полицията дори много милостиво постъпи с тях! Който посяга на униформа посяга на държавата! Каква вина имат мирни граждани да им унищожават коли, магазини и имуществото? А тези дебили от БФС още по нагло си бранят космическите заплати и РАХАТЯ!

Откажи
Кънчо
преди 5 месеца

След като няма смъртно наказание,крайно време е да се отвори Белене и други подобни лагери на смъртта.

Откажи