Риба в Перловската река? Министър каза как ще стане

Има леко повишение на нивата на реките и язовирите, но нищо тревожно в момента

Риба в Перловската река? Министър каза как ще стане | StandartNews.com

Има леко повишение на нивата на реките и язовирите, но нищо тревожно в момента. Това увери в ефира на Нова тв  Юлиян Попов,  министър на околната среда и водите.

Той коментира и идеята Перловската река да бъде зарибена, както и в нея да се произвежда ток.

 „Няма по-естествено нещо от това ток да се произвежда от вода, а във водата да има риби. Перловската река няма как да замени „Мариците”. Но микрогенерацията е много важен сектор в електропроизводството. Това не е изключено и невъзможно. Разбира се няма да е значителен капацитет”, каза Попов.

 „По отношение на рибите въпросът стои по-различно. Въпросът е за екологичното здраве на реката. И не само на Перловската, а изобщо на градските реки. Това е инициатива, която скоро ще обявя. Тя е за екологичното здраве на градските реки. Не е въпросът дали в реката в града има риба, а дали цялата река е екологично здрава и чиста”, каза екоминистърът.

„Не е трудно да възстановим екологичното здраве на Перловската река, просто трябва да си гледаме работата”, каза министърът.

В момента се проверяват малки зауствания, които вероятно са свързани с малки квартали, които нямат изградена връзка с канализацията на София. „Това са тунели, в които хората се ровят, за да разберат какво това е. Допускането ми е, че има значителни битови обекти, които се изливат отпадните води в канали, които влизат в реката”, каза Попов.

По отношение на предложението за вятърни електроцентрали в близост до курортите в българската акватория на Черно море, Попов каза, че все още има много проучвания да се направят, но е реалистично офшорна енергия в българското Черноморие да се прави от средата на 30-те години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Карл
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи