Ръчна спирачка за цените на горивата

Ръчна спирачка за  цените на горивата  | StandartNews.com

При 42% срив на петрола бензинът А95 преди година дори е бил по-евтин от вчера

Цените на светлите горива (бензин и дизел) у нас са на ръчна спирачка. Поне от година насам. Това красноречиво сочат фактите.

А когато фактите говорят - и боговете би трябвало да замълчат. При 42% срив на цената на петрола през последните 12 месеца днес светлите горива се предлагат у нас на почти същите цени, каквито са били и в средата на януари 2015 г.
Не е ли странно това? Не е ли антипазарно за пазар, който беше един от първите у нас, освободен от държавни ценови регулации?!

Така фючърсите на основния за Европейския пазар петрол сорт Brent точно преди година са се движили около 47.38 долара за барел, докато вчера се търгуваше за около 31 долара.

За да сме обаче пазарно пределно точни, нека сторнираме 45-те дни среден срок за доставка на "черното злато". Така на 5 декември 2014 г. цената на Brent е била още по-висока - 68 долара, а година по-късно - на 5 декември 2015 г. - 39.44 долара, т.е. - с 42% по-ниска.
Тъй като фючърсите на петрола

са определящи за цените на светлите горива по целия свят

нека направим сравнение как са се продавали бензинът и дизелът у нас преди година и сега.

Така например на 17 януари 2015 г. масовият бензин А95 се е предлагал за 1.91 лв. литъра, т.е. - дори с 2% по-евтин спрямо сегашната цена от 1.95 лв. Няма голяма разлика и цената на дизеловото гориво - 1.96 лв. преди година срещу 1.91 лева сега - само 2.5% по-висока е била тогава при 42% разлика в цената на нефта.

Малка разлика от 10% има при пропан-бутана, който за година е поевтинял от 1 лв. на 90 ст.

Малко по-съществено е намалението на цената на метана - от 1.73 лв. на 1.49 сега (с 14%).

И какво излиза? Че при 28 долара разлика във фючърсите на петрола през последната година цените на горивата реално не са мръднали!

Следователно, независимо от многото обяснения на куп експерти у нас, че горивата стриктно следвали световните петролни цени, на практика през последната година някой системно дърпа ръчната спирачка пред тяхното поевтиняване.
Иначе, при еднакви стойности на акциза и ДДС-то преди година и

сега няма никакво обяснение

защо сривът с 42% на цената на петрола през последната година не се отразява поне с 10-11% надолу на бензина и дизела, тъй като делът на "черното злато" в крайната цена на светлите горива се движи между 24 и 27 на сто.

Няма съществено изменение на цените на основните горива и през последния месец. От 18 декември досега цената на бензин А95 падна от 2.01 на 1.95 лв. (под 3%), като от Нова година насам - с 3 ст. - от 1.98 на 1.95 (1.4%).

Малко по-голямо е поевтиняването на дизела през последния месец - от 2.03 на 1.91 лв. (5.5%). като цената му падна най-много след Нова година - от 1.98 лв. до 1.91 лв. (3.5%). Като приспаднем 45-те дни среден фючърсен срок установявам, че цената на сорт Brent за периода 7 ноември - 6 декември 2015 г., която би трябвало да е формирала продажните цени на горивата по бензиностанциите през последния месец, се е свлякла с 16% надолу. Следователно само през последния месец цената на дизела е реагирала адекватно на световния петролен пазар, докато на бензина отново изостава, този път с над 1% от тях.

Най-странното обаче е, че отпадъчният продукт при преработката на нефта - пропан-бутанът, през последния месец не мръдна цената си, която се закова на 90 ст. плюс минус 1 ст.

Любимото на всички таксиметрови фирми гориво - метанът, също от месец се държи на нива между 1.45 и 1.49 лв. и не иска дори и да знае за понижението на синьото гориво от Нова година.

Както "Стандарт" вече прогнозира, средните цени на бензин А95 и дизела ще паднат около 1,83 лв./литър преди 3 март. Това ще бъде резултатът от продължаващия през последните 45 дни срив на "черното злато" от Северно море, което падна до 31 долара.

На този фон конкуренцията, колкото и малка да е тя,

вече свали драстично цената на дизела във Варна

От няколко дни най-масовото светло гориво се предлага на две от бензиностанциите в морската ни столица за 1.58 и 1.59 лв./литъра, което е 17% разлика спрямо средната цена по останалите обекти в страната.
Именно тази огромна разлика опровергава твърденията на представителите на големите търговски вериги, че продавали с около 1% печалба. Ако е така, значи вече някои си позволяват и да продават на загуба! Я, какво алтруистично пазарно поведение се роди у нас!
След като проверките на КЗК през 2008-а и 2015 година не доказаха наличие на картел при търговците на горива, наличието на реална конкуренция може пък да докаже друго.
Ще поживеем, ще видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай