Психиатър: Бащата на Ани не принадлежи към характерните категории убийци

Психиатър: Бащата на Ани не принадлежи към характерните категории убийци | StandartNews.com

Убийството на 4-годишното момиченце в Гърция не може да бъде причислено към нито един от познатите модели на действие на психопатите. „Има 3 категории хора, които са способни да убият и той не принадлежи към никоя от тях". Това заяви психиатърът Димитрис Сурас за бащата на детето Станислав Бакърджиев.

„Това е един от моментите, в които богатият гръцкия език изглежда съвсем беден! Как да намериш думи, за да опишеш едно такова престъпление? Какви думи могат да опишат отвращението, гневът е сълзите, стичащи се по бузите ти, когато трябва да опишеш един човек, който Бог е направил баща, който убива непоколебимо, разчленява цинично, сварява хладнокръвно частите от тялото на детето си и заличава без капчица вина телцето му?", казва той за зверското убийство.

Димитрис Сурас е разговарял с майката на момиченцето и изтъква, че тя е съкрушена от станалото. „Бих искал да оценим майката, не от гледна точка на живота, който е водила, защото, който е безгрешен, нека хвърли първия камък, защото всички сме правили в живота си страшни грешки, затова не осъждаме нея като жена. Преценяваме майката и престъплението, извършено спрямо детето й. Аз видях, че тази жена е разтърсена", обясни той.

„Ако въпреки това тя успява да играе роля и прикрива престъплението (да прикрива мъжа си е друго, няма проблем, правят го всички жени по света), но ако прикрива престъплението, тогава аз пръв ще обявя това и ще се оттегля. Жената, която аз видях, беше дезориентирана, дезорганизирана, потънала в безмълвен плач, нито знаеше какво говори, нито знаеше какви отговори дава. Толкова далеч беше, че трябваше да й викна неколкократно, за да я „вкарам в час", разказва психиатърът.

„Видях жена, толкова шокирана, която играеше с ръцете си, сякаш си играеше с детето си. Профилът на бащата убиец не принадлежи към никоя от трите категории убийци. Относно бащата, ако не бъде прегледан, не можем да правим никакви изводи, но това не е направено. За първи път виждам подобно нещо", коментира поведението на майката експертът.

„Трябва да направим преглед, да получим пълна анамнеза, да научим факти за живота му, за да правим изводи. Когато бях поканен да го поема в началото, не бях готов да поема случая, нито желаех да знам за него. Подобно нещо не се е случвало преди. Не мога да ви дам отговори за профила му. Той не е обичайният убиец или обичайният сериен убиец или убиецът психопат. Това е един специфичен случай, пред който вероятно трябва да се изправим с отворени очи, уста и уши", посочва още Димитрис Сурас.

Стандарт Нюз припомня, че малката Ани бе обявена за издирване в Гърция. Майка й подала сигнал в полицията, че момиченцето е изчезнало. Преди няколко дни стана ясно, че бащата на детето я е убил по особено жесток начин, след което разчленил тялото, сварил го с ориз и го изхвърлил на различни места, за да скрие престъплението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай