При нас са децата на средната класа

При нас са децата на средната класа | StandartNews.com

Приказките за алчните частници са една удобна легенда

Атанас Иванов е доктор по философия, създател и идеен ръководител на школа "Иванови" и ЧСОУ "Евростар". Образователен експерт.

- Г-н Иванов, ще се реализира ли идеята за финансиране на частните училища?

- Не се финансират частни училища, а децата, които учат в тях. А дали ще се реализира идеята, практиката ще покаже. Ако го нямаше изискването за 20 % безплатно обучавани ученици, със сигурност почти всички частни училища щяха да намалят таксата за обучение с размера на единния разходен стандарт, в размер на 1300-1400 лв. Така щяха да се постигнат няколко цели. Да се осигури достъп на много повече ученици до по-качествено образование.

Да се отстрани дискриминацията на учениците от частните училища, които са лишени от полагаемата им се субсидия. Да се повиши качеството на обучението в държавните училища чрез засилена конкуренция между тях и частните структури, след като законът осигури равнопоставеност между публичните и частните училища. Неравнопоставеността идва от това, че държавата и общините са осигурили общинска и държавна собственост за ползване на материална база, а такава не е осигурена на частните училища. Освен това кметовете правят всичко възможно да подпомагат училищата извън единния разходен стандарт, поддържане на сградния фонд, а когато е възможно се поемат горива, консумативи и други.

- С какво пречи изискването за 20 % безплатно обучавани деца?

- Финансовите разчети показват, че сметката е правена "без кръчмаря". Кой ще плати разликата между това, което струва обучението в частното училище и тази част, която ще плати държавата? - Как да обясним на останалите 80 % от родителите, че те не само няма да получат намаление на таксите, а трябва да поемат и част от разноските по обучението на тези 20 % безплатно обучавани деца? ЧСОУ "Евростар" има една от най-ниските такси - 5700 лв. Ако получим от държавата 1000 лв., останалите 4700 лева кой ще ги плати?

- Има предложение това да стане за сметка на намаление на разходите за обучение.

- Няма как да намалим разходите, защото това неминуемо ще доведе до намаляване на качеството, а от там и отлив на ученици. Преценете сами - в ЧСОУ "Евростар" през цялото лято бе осигурено ежедневно дистанционно обучение в помощ на програмата за самоподготовка през лятната ваканция. Още от 5 клас започва интензивно обучение едновременно по английски и немски език, но в групи според достигнатото ниво на знание. Броят на учениците в една група е максимум 8. Всеки ден учителите по английски и немски език изготвят подробен отчет за преподаденото като изписват в отчета и новопреподадените думи и изрази. Всички ученици се явяват задължително на изпити в Гьоте институт и Британски съвет. Всеки ден обучението завършва с препитване. Учениците, които не са успели да усвоят преподаденото за деня, остават на доучване след часовете. Всеки ден има консултативен пункт, на който ученикът може да пита който си иска учител, каквото прецени, неопределено време. Учителите са в училище не само когато имат часове, а цял ден. Математиката се преподава с критериите на математическа гимназия. Има още много подобни дейности, които са проверен инструмент в постигането на високото качество, заради което ни търсят родителите. Като прибавим към това и разходите за парно, ток, вода и поддръжка на базата, ще видите, че приказките за алчните частници са една легенда, много удобна в навечерието на изборите.

- Има твърдения, че се натоварва бюджетът, че така се преливат пари от бедните към богатите.

- За какво натоварване на бюджета говорим, когато държавата предвижда финансиране на всички деца? Тя не може да предвиди колко от тях ще отидат в части училища. Заделя средства за всички ученици, без значение къде ще учат - в публично или частно учебно заведение. Нищо не се отнема от бюджета на държавните училища. Освен това вижте за какви суми става дума. Ако всички частни училища и детски градини, които са около 1 % от системата, се включат в системата на държавно подпомаганото образование, това ще струва 16 млн. на фона на 3 млрд. общо за образованието. Очакванията са много малка част от училищата да се включат, което прави сумата пренебрежимо малка по отношение на бюджета. Другият мит е твърдението, че в частните училища учат деца на богаташи. Богаташите са в чужбина. Тук са децата на лекари, журналисти, адвокати, счетоводители, на гърчещата се средна класа, интелигентни родители, които броят левчетата, не летуват в чужбина, карат коли втора употреба, правят много лишения, разбрали, че няма по-важно от инвестицията в образованието на децата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай