Предвиждат закриване на Националния център по наркомании

Предвиждат закриване на Националния център по наркомании | StandartNews.com

София. По предложение на здравния министър Таня Андреева може да бъде закрит Националният център по наркомании (НЦН). Дейността му ще се поеме от Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит", съобщава бТВ, позовавайки се на нормативни документи.

До момента идеята е на ниво проект, но предстои да бъде обсъдена и гласувана при първа възможност.

В сайта на ведомството е публикуван проект за постановление на МС и доклад от министър Андреева. Въпросните документи са изложени там с цел обществено обсъждане по силата на Закона за нормативните актове. Срокът е минимум 14 дни, тоест ще изтече на 23 или 24 юли. Възможно е това да бъде едно от последните постановления на това правителство, защото се очаква между 23 и 25 юли то да подаде оставка.

Към структурата на Националния център по обществено здраве и анализи се предвижда да преминат и лабораторията за изследване на наркозависими, консултативният център на родители и деца и функциите на национално звено за връзка и координация с Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон и с Европейската мрежа за информация в областта на наркоманиите (Национален фокусен център).

Осъществяването на специализирания контрол на лечебната дейност по отношение на хора, злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества, се предвижда да се поеме от Изпълнителна агенция „Медицински одит".

Според работещи в НПО сектора, това на практика означава, че се закриват всички дейности, свързани с наркотиците, предстои уволнение на малкото наистина работещи професионалисти в сферата, както и спъване на дейностите на всички, които работят по някакъв начин със зависими. Те пък се опасяват, че досегашните служители ще бъдат заменени от крайно некомпетентни „братовчеди".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай