Посланикът на Грузия: Вървим към Европа, но ще търгуваме с Русия

Посланикът на Грузия: Вървим към Европа, но ще търгуваме с Русия | StandartNews.com

Разчитаме на българския опит в евроинтеграцията

Зураб Беридзе, посланик на Грузия

- Ваше превъзходителство, с какви задачи трябва да се справи Грузия след подписването на споразумението за асоцииране с ЕС?

- Първите стъпки по пътя към европейското семейство Грузия направи още през 1999 г., когато стана 41-вият член на Съвета на Европа. През 2009 г. страната получи стимул под формата на участие в проекта "Източно партньорство". Оттогава на Грузия й се наложи да измине много дълъг път и да извърши немалко работа. Така на 27 юни 2014 г. стана възможно подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Това е историческа дата за външната и вътрешната политика на страната. Оттук нататък започва необратимо движение към членството ни в ЕС. Ние с голяма надежда гледаме на по-нататъшния процес на ратифициране на документа от парламентите на страните членки в съюза. Надяваме се, че България, като традиционно приятелска страна, в близко бъдеще ще ратифицира документа. На Грузия й предстои голяма работа, за да приложи поетапно европейските политически, социални и правови стандарти. Това предполага провеждане на широкомащабни реформи.

- Споразумението за асоцииране включва и компонента всеобемна зона за свободна търговия.

- Тази част на споразумението ще способства чрез реформи Грузия поетапно да се приближи към евростандартите в сигурността на стоките и продоволствията, формиране на бизнес средата, засилване на инвестиционната привлекателност и ускоряване на икономическото развитие. Според предварителните прогнози, благодарение на зоната за свободна търговия БВП на Грузия ще нарасне с 4,3%, а износът за ЕС ще се увеличи с 12%. Но за да се приведе националното законодателство в съответствие с европейските норми парламентът трябва да приеме над 300 нови закони и регулации.

- Как евроинтеграцията ще се отрази на сложните, но важни за Грузия отношения с Русия?

- С идването на новата власт в Грузия през 2012 г. ръководството на страната се стреми да уреди отношенията с Русия, но в никакъв случай не за сметка на националните интереси - това са териториалната цялост, освобождаване на окупираните територии и външнополитическите приоритети. В двустранни формати се обсъждат търговско-икономическите, хуманитарните и културните въпроси. Именно в резултат на проговорите стана възможно отварянето на руския пазар за грузински стоки. Ние не виждаме противоречия в това, че имаме режим на свободна търговия и с ЕС, и с Русия.

- По време на "Източното партньорство" Тбилиси бе в тясно сътрудничество със София.

- От името на правителството на Грузия искам да изразя особена благодарност на правителството на България за постоянната подкрепа в процеса на евроатлантическата интеграция. България има огромен опит в евроинтеграцията и сега е готова да го сподели. Грузия високо цени подкрепата на България и по политиката на непризнаване на окупираните територии на Грузия. Развитието на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион са приоритети на България, поради което София и занапред ще съдейства на Тбилиси за постигането на тези цели. Затова Грузия изразява огромна благодарност на българското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай