Тамплиерите помагат на деца и християни в риск

Правим огромни дарения за справяне с пандемията, рицар спаси живот с кръвна плазма, казва Великият приор ген. Румен Ралчев

Тамплиерите помагат на деца и християни в риск | StandartNews.com
  • Тамплиерите осигуриха 20 000 евро и на Ливан - за пострадалите от взрива на амониева силитра
  • Правим огромни дарения за справяне с пандемията, рицар спаси живот с кръвна плазма, казва Великият приор ген. Румен Ралчев

Тайните на Родопите оживяха в изложба

Мистичната сила на Родопите оживя в уникална изложба. Шестима художници представиха платната си в "Галерия 900" на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България. Тя изненада във вторник, 10 ноември, своите почитатели с нова изложба-базар на картини, създадени по време на първия летен пленер, организиран от Тамплиерска академия на науката, изкуството и културата на Велик Приорат България.
Директорът на пленера Симеон Кръстев представи творбите на Анета Стоянова, Господин Чакалов, Лили Сотирова, Марияна Максимова и Ромео Смилянов. В колекцията са и 3 платна на Кръстев. Той се обърна с думи на благодарност към организацията на тамплиерите и към академията на изкуствата: "Това, което се получи на пленера, е нещо уникално. Бяхме гледани като писани яйца. Генерал Румен Ралчев присъстваше непрекъснато на нашата дейност и питаше как сме. Отношението му беше много мило. Благодарим от сърце!".
На изложбата Великият приор на Велик Приорат България Румен Ралчев тържествено представи художниците и прикани гостите да се насладят на вдъхновените от Родопите картини. Средствата от продадените платна ще бъдат дадени в помощ на млади таланти. Благотворителността е основна дейност на тамплиерите в България, които всяка година дават десетки хиляди за подкрепа на хора в бедност и нужда. Особено внимание обръщат на талантливите деца, за които осигуряват годишни стипендии по-големи от държавните.

- Ген. Ралчев, Орденът на тамплиерите събра шестима художници на пленер в Родопите, а днес представя картините им в изложба-базар. Как се роди идеята?
- Повече от 10 години в състава на Велик Приорат България функционира Тамплиерска академия за наука, изкуство и култура и в нея един от институтите е пряко свързан с изкуствата. Този институт стопанисва "Галерия 900", която преди 4 години промени името си от "АРТ 96" на "Галерия 900", защото през 2018 ние чествахме 900 години от създаването на Ордена и това бе едно от събитията, с които отбелязахме големия юбилей.
Целите, които са си поставили институтът и галерията, са да стимулират млади таланти, на които да подпомагаме и да дадем първоначален тласък.
- Как им помагате?
- През тези няколко години успяхме да направим много изложби. Лятото, например, си направихме равносметка и преценихме, че е време да помогнем и на утвърдени художници. Така се зароди идеята за създаването на пленер, в който шестима художници бяха 8 дни в град Мадан и там създадоха своите картини. Първоначалният замисъл беше природата, а след това се премина и към историята и фолклора, защото тяхното пребиваване съвпадна с честването на "Делювите празници" в Златоград, а паралелно с това, понеже много им говорих за тамплиерите, както виждате една част от творбите са на тамплиерска тематика.
По този начин ние разширяваме възможностите на нашата галерия, тъй като през годините сме натрупали доста голяма колекция от картини. Често тези картини пътуват из някои други градове, правим подаръци и се опитваме да бъдем полезни.
- Защо избрахте Родопите?
- Там имаме база, която е под наш контрол и се стопанисва от нас. Считаме, че по този начин от една страна чисто финансово е по-добре за продукта, който създаваме, а от друга страна бихме могли да направим равносметка дали това, което там сме направили ще може да го правим и на други места. Смятам, че е добре стартът да е на собствен терен и този път намалихме изненадите до минимум.
- За каква благотворителна дейност ще бъдат използвани парите от изложбата?
- Почти всички командерии от цялата страна имат необходимост от картини на тамлиерска тематика, тъй като те стопанисват помещения, в които тези картини ще се впишат много добре. Но иначе точно от тази изложба, вече даже се изкупиха около 3-4 картини, средствата основно ще бъдат за подпомагане на талантливи деца. Естествено, ние имаме и програма за подпомагане на християни в риск и беда, която освен в България помага и в чужбина. Например в Ливан, когато се взривиха контейнерите с амониева силитра целият Орден събра средства - около 20 000 евро и ги разделихме за 5-те най-пострадали общности. По време на първия етап от пандемията с Ковид-19 имаме изключително много дарения, свързани с най-необходимите средства - престилки, маски, дезинфекционни препарати и различни уреди, които дадохме на МВР, Червен кръст и почти всички общински болници. Имаме и индивидуални дарения, които бяха за наши бедстващи братя, заболели от коронавируса.
Има една уникална постъпка, която искам да подчертая - рицар в Стара Загора дари кръвна плазма и спаси човешки живот. По този начин смятам, че много лесно можем да оправдаем титлата "рицар".
- Как Орденът на тамплиерите - една организация, която работи за сближаването между хората, се справя по време на пандемия, когато животът ни е подложен на изолация и разделение?
- Като всяка една гражданска организация и ние бяхме поставени пред предизвикателството да продължим нормалната си работа, тъй като една част от нашите събирания са свързани с ритуали, обмяна на информация, пътувания навсякъде в страната и в чужбина. Успяхме да превъзмогнем нещата чрез платформата "Zoom", където провеждахме нашите онлайн срещи. Правихме и много от групите си във Вайбър и други такива платформи.
По-важното е, че въпреки всичко съумяхме да проведем, особено лятото на открито, доста ритуали. Един от тях беше на 20 август - рождения ден на Велик Приорат България, където се събраха повече от 150 души на един стадион в София. Приехме нови рицари и постулати, имаше заря и беше много емоционално.
- През декември Ви предстоят две големи събития - есенният конвент и традиционния коледен благотворителен бал. Кои ще бъдат акцентите на конвента?
- Да, до края на годината ни предстои благотворителен бал, който не знам дали ще успеем да проведем присъствено, но ще има търг. Част от средствата, които ще съберем от търга с картините ще влязат във фонда "Даровити деца". Ние имаме 2 основни програми: Международен конкурс за детски рисунки "Рицарят в мен" и Национален литературен конкурс "Рицарска постъпка". В момента награждаването тече онлайн - изпратили сме всички награди, а финансовите средства ги предаваме след попълването на съответните документи и на определена сметка, която се контролира от родителите.
До края на 2020 имаме да връчим за 3-ти път статуетката на името на Андрей Баташов за млад артист с изявени християнски качества и естествено гвоздеят е рицарят на годината, който все още няма да издаваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай