ОП "Околна среда" е една от седемте програми, които ще бъдат изпълнявани през 2014-2020

ОП "Околна среда" е една от седемте програми, които ще бъдат изпълнявани през 2014-2020 | StandartNews.com

На 6 юни 2014 г. проектът на оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г." беше изпратен в Европейската комисия. С това стартира и процесът на официални преговори с ЕК, в резултат на които се очаква за страната да бъдат отпуснати 1,5 млрд. евро от европейските фондове за сектор „Околна среда". В допълнение с националното съфинансиране общият бюджет на програмата е 1,77 млрд. евро.

Програмата поставя акцент върху изграждане на ВиК инфраструктура и устойчиво управление на водния сектор, постигане на съответствие с йерархията при управлението на битовите отпадъци, подпомагане изпълнението на Националната приоритетна рамка за действие за екологичната мрежа Натура 2000, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища и намаляване замърсяването на атмосферния въздух.

Планираният бюджет за сектор „Води" е около 1 млрд. евро. Фокусът е поставен върху инвестиции за изграждане, рехабилитация и модернизиране на ВиК инфраструктура, насочени към агломерации с над 10 000 екв. ж. Предвидени са също така и мерки за мониторинг на количеството и качеството на водите чрез доизграждане и оптимизиране на съществуващите мрежи за мониторинг (пунктове, станции и оборудване).

За сектор „Отпадъци" е планиран бюджет в размер на над 220 млн. евро. Ще се финансират мерки съгласно йерархията за управление на отпадъците – центрове за повторна употреба, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и анаеробни и/или компостиращи инсталации за биоразградими и /или зелени отпадъци. Предвижда се предоставяне на средства за ІІІ-та фаза на проекта за битовите отпадъци на Столична община. Целта е произведената RDF фракция да се използва като алтернативно гориво за производство на топлоенергия в „Топлофикация София", което ще доведе до икономия от над 10% от потребявания в момента природен газ.

В сектор „Натура 2000 и биоразнообразие" се предвиждат мерки съгласно Националната приоритетна рамка за действие за НАТУРА 2000. Фокусът е върху мрежата НАТУРА 2000, като целта е тя да се превърне от ограничение на икономическото развитие в катализатор на идеи за социално-икономически растеж. Бюджетът е малко над 86 млн. евро.

През следващия програмен период ще бъдат засегнати и две нови теми. По приоритетна ос "Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища " /с бюджет 66 млн. евро/ е предвидено освен инвестиционни мерки за укрепване на бреговете, изграждане на хидротехнически съоръжения и укрепване на свлачища, да се създаде една Национална система за управление на водите в реално време. По приоритетна ос "Подобряване качеството на атмосферния въздух" /50 млн. евро/ ще бъдат прегледани и анализирани общински програми за качеството на атмосферния въздух (КАВ) и в последствие ще бъде подпомогнато преработването им при необходимост, ще бъдат изпълнявани мерки за подобряване на КАВ в градска среда.
Бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, ВиК оператори, бизнес, НПО, структури към министерства и други. Първите процедури се планира да бъдат обявени в началото на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай