Непознатото богатство на България! Тайните на Столоватец

Младежи имаха практическо обучение в НИМ

Непознатото богатство на България! Тайните на Столоватец | StandartNews.com

Тайните на каменните плочи от древното тракийско светилище в местността „Столоватец” край Разлог научиха младежи от гимназия "Братя Каназиреви" в града по време на участието си в проекта "Непознатото богатство на България". Той се реализира от фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.) на Министерството на младежта и спорта.

45 млади хора на възраст от 15 до 29 години участваха в неформално обучение по проекта. Курсовете бяха проведени в София в периода 26-30 март 2024 г. Пет дни по 6 часа младите хора, дошли на курса от цялата страна, слушаха вълнуващи лекции за праисторическата цитадела Провадия-Солницата, неолитните жилища в Стара Загора и София, за първите следи от човешко присъствие в Европа, които българо-френски екип открива в пещерата "Козарника" край Белоградчик. Те са резки върху кости на 1,6 милиона години и доказват, че заселването на Стария континент е започнало от днешните български земи.

В рамките на проекта младите хора имаха специална обиколка в НИМ и беседа с един от незаменимите експерт-екскурзоводи на националната съкровищница. 

Младежите се впуснаха в двучасова разходка от древността на България до съвремието. 

През 1971 – 1972г . в местността „Столоватец” (на около 5 км западно от Разлог) са открити останки от тракийско светилище от края на бронзовата и началото на желязната епоха. Ясно личат руини от зидове, градени от трошен камък. Там са намерени 3 големи мраморни плочи с релефна украса, свързани с култа към слънцето. 

Голямата плоча лежала диагонално с лице надолу, тесният и край на югозапад, а широкият – на североизток. На около 2 метра се намирала изчезналата плоча, а на 5-6 метра на северозапад – малката плоча. Плочите от Разлог се определят като изключително ценни за историята на човечеството.

Мраморните плочи от Столоватец са датирани от 2 хил. пр. Хр. Най-вероятно са част от светилище свързано с разпространения сред траките култ към Слънцето. Този култ, именно през 2 хил. пр. Хр. масово е разпространен в средиземноморския ареал. 

Особен интерес представлява мъжката фигура с ясно изразен фалос на една от плочите. По този начин е изобразяван един от основните богове на траките, известен с елинското си име Хермес. Характерно за него е, че той е бог на тракийските царе и вождове. 

Наличието на това изображение свидетелства, че светилището принадлежи на тракийски вожд. Липсва обаче владетелският дом на вожда – неговото укрепление. През 2008 година при археологически обход е открит такъв обект, датиран в същата епоха като светилището. 

Това е едно от малкото тракийски укрепени места от 2 хил. пр. Хр., достигнал до наши дни.

Една от основните цели на програмата е да стимулира креативността на младите хора по проблемни теми от изключителна важност за съвременното общество във всички области като превенция на рисковото поведение и различните форми на зависимости, опазване на околната среда, стимулиране на здравословния и природощадящ начин на живот, опазване на културно-историческото наследство.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай