Модерна апаратура ще спести страдания на децата

Модерна апаратура ще спести страдания на децата | StandartNews.com

Ден в интензивното струва около 1200 лв., признава проф. Надежда Гаврилова, началник на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в УМБАЛСМ "Пирогов".

--------------------------------
* Най-малкият ни пациент тежеше 780 грама
* Държавата плаща 60 лв. вноска за малчуганите, не стигат и за ваксини
* Мобилният ни рентген е на над 30 г.
--------------------------------------
- Проф. Гаврилова, с какво се отличава ръководената от вас клиника?
- Клиниката ни е уникална, защото в нея се гледат деца, които са преминали или ще преминат хирургично лечение, но и такива, които имат неврологични или инфекциозни заболявания или чисто педиатрични пациенти. Такъв спектър на дейност няма нито една интензивна клиника в страната. Работим с огромен диапазон от болести и пациенти. Около 450-520 деца годишно преминават през клиниката, като те пролежават между 2100-2500 леглодни - това е броят дни, в който имаме критично болни деца в клиниката. Те са на най-различна възраст. Най-малкият ни пациент е бил на 24 гестационни седмици и тегло от 780 грама. А най-големият беше 18-годишен младеж със свръхнормено тегло. Момчето беше преминало операция за възпален апендицит, след което имаше сраствания между червата и затова престоя 4 дни в реанимацията. Младежът просто си беше едричък, обикновено зад такова тегло се крият психологически проблеми. Опитваме се да помагаме на такива деца с нашата изключително добра психоложка, но невинаги е успешно, защото се иска време, а и родителите да имат възможност да отделят средства за такова лечение. Подобен случай имаме и сега - 12-годишна пациентка, която на вид се развива съвсем нормално, лъчезарна и добра ученичка в училище. Оказа се обаче, че в продължение на години тя е поглъщала косми от косата си и се наложи да премине през доста сериозна операция, за да бъде извадена отливка на нейното стомахче от киче коса с дебелина над 1 см. Обикновено това се случва с пациенти, които изостават в психическото си развитие. Но тук става дума за безпроблемно развиващо се момиче.
- Какви случаи най-често срещате в практиката си?
- Съвсем различни са всички. Имаме около 50-60 новородени годишно - бебета с аномалии. Има пациенти до 1 г., които са с тежки пневмонии и лечението им налага изкуствена вентилация. И травматични пациенти, които са между 40-60 на година и са около 10% от всички, минаващи през клиниката. Най-често травмите са следствие от ПТП, но има и волтови дъги, изгаряния, спортни травми. Голям проблем са гръдноболните деца. За съжаление заради промените, които настъпват с промяната в начина на живот, хранене, химията, която навлиза интензивно в живота ни, въздуха, все повече деца постъпват с бързо развили се гнойни възпаления на белия дроб, налагащи оперативно лечение. Докато по-рано тези състояния отшумяваха само с антибиотици.
- Отдавате го на вредния начин на живот ли?
- На силно променения начин на живот, на всичко около нас, не мога да кажа вреден, защото няма как родителите да опазят децата си. Ако имаше как, щях да кажа вреден.
Случва се месечно по 5-6 такива деца да бъдат оперирани и те са сериозни и тежки пациенти на реанимацията.
- В тази връзка какво е мнението ви за данък "вредни храни"?
- Ако парите, които ще се съберат с този данък, отидат за превенция, да, съгласна съм да бъде въведен. Но за да отидат незнайно къде и да не се знае за какво ще се използват, тогава няма смисъл от него.
- С каква апаратура разполагате в клиниката?
- Клиниката е добре оборудвана и след ремонт. От 11 месеца сме в отделно звено, преди това бяхме гости на останалите клиники и отделения в "Пирогов". Но това е клиниката, където наистина се изпращат децата, когато навсякъде другаде са "вдигнали ръце" от тях, отказват се и смятат, че не могат да се справят с лечението им. Ние наистина имаме нужда от по-високотехнологична апаратура.
- Каква помощ очаквате от кампанията "Българската Коледа"? От каква апаратура се нуждаете?
- Кандидатстваме за един неинвазивен монитор за оценяване на кислородните консумации и потребности на различните органи, а нас най-вече ни вълнува какво се случва в мозъка. Имаме толкова много новородени, за които е трудно да се оцени в какво състояние е съзнанието им, както и пациенти с травми на главата. Другият апарат, за който кандидатстваме, е за изкуствена вентилация с приставка за високо скоростна и ниско обемна вентилация, което означава, че белият дроб няма да се раздува като балон, а само ще вибрира. Това ни е изключително необходимо за някои недоносени бебета и при гръдните операции, при които обикновено спираме работата на единия бял дроб, за да не се движи. Понякога настъпва критична ситуация в анестезията и такъв апарат с такава приставка ще ни помогне по-лесно да се справяме с тях. Трябва ни и един мобилен рентгенов апарат, защото този, с който сега работим, е над 30-годишен. Той не е нужен само на децата в реанимация, а и за другите отделения, когато децата не трябва да се местят. Така че от него ще се възползват не по-малко от 3000 деца годишно. Мисля, че исканията ни са разумни и апелирам към българските граждани и корпоративните дарители да дарят. През годините ние имаме много дарители, имало е семейства, фирми, фондации, които са ни помагали.
- Акцентът на тазгодишната кампания са децата в реанимация. Какво е значението на реанимацията?
- Когато едно дете боледува и има голям риск то да загине или да се инвалидизира, тогава имаме загуба не само на това дете, а и загуба за един голям брой от хора - неговото семейство. Затова реанимационните отделения са много важни - те стабилизират и предотвратяват развитието на такива критични увреждания, водещи до инвалидизация или смърт. В развитите по отношение на медицинското обслужване страни, каквато е и България, увеличаването на преживяемостта е главно за сметка на лечението на критично болните. За разлика от развиващите се страни, където е за сметка на голямата маса.
- Твърдите, че реанимацията у нас е на много високо ниво, но какво още е нужно, за да се подобри качеството й?
- Изисква се преди всичко финансова подкрепа на тези отделения за модерна апаратура. Достатъчно е, че детето страда от болезнените манипулации. Ако имаме по-модерна апаратура, диагностичните процедури ще минат на друго ниво и ще може да се спести страданието.
- Че има дарителство и подобни кампании у нас е чудесно, но не може пациенти и болници да разчитат само на това. Какво е нужно да се промени в здравната ни система?
- На първо място трябва всеки един да си даде сметка, че престоят в интензивно отделение е не по-малко от 1200 лв. на ден. Той не може да бъде покрит от никаква здравна осигуровка. Повече от 50 на сто от работещите българи не плащат реална здравна осигуровка. И се налага останалите да поемат това лечение. Става трудно, целите се насочват към лекарства, консумативи, материали. Не може да се стигне дори до заплатите на лекарите, какво остава за апаратура. Държавата плаща по 60 лв. годишно за здравни осигуровки на едно дете. Толкова не струват дори ваксинациите и прегледите при общопрактикуващите лекари. Трябва да се вдигнат здравните осигуровки и да се гони сивата икономика, която не плаща здравни осигуровки.
- Какви пациенти са сега в клиниката в навечерието на Коледа?
- Момиченцето, което споменах с отливката от киче коса. Две бебенца с ниско тегло, заради което са направили хидроцефалия. Едно бебе след травма. То е излетяло от колата, защото майката го е извадила от столчето, за да го накърми на задната седалка, докато бащата е шофирал, а точно в този момент става произшествието. Близо вече 50 дни е при нас. Има едно момиченце, което имаше кучешка тения в белия дроб, едно туморно болно дете, което претърпя операция по премахване на единия бъбрек и далака. Приехме и момиче с кръвно заболяване, на което се налага да отстраним далака.
- Каква психика и сила на духа е нужна, за да работите ежедневно с тежкоболни деца?
- Винаги ме питат това. Специална. Ние не сме обикновени хора. Различаваме се от другите лекари. Всички обичаме много адреналина и сме наркомани по отношение на него. Обичаме стресовите ситуации, не се плашим от тях, а се нахъсваме. Опитваме се да се съревноваваме със силата, което обаче е невъзможно.
- Какво е вашето коледно пожелание към пациенти и лекари?
- Желая здраве за всеки един българин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай