Контраадмирал: МиГ-ът се е разпаднал на парчета

Най-важно е да се намери черната кутия, за да може да се разбере какво се е случило с майор Терзиев

Контраадмирал: МиГ-ът се е разпаднал на парчета | StandartNews.com

"Продължаваме да търсим черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ 29, в който беше майор Валентин Терзиев. Все още не мога да кажа каква е причината за инцидента", това заяви в студиото на БНТ тази сутрин контраадмирал Кирил Михайлов.

Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналия майор Терзиев. За съжаление това са факти от живота, професията е рискова, добави още Михайлов.

И внесе яснота относно операцията по търсене на останките от самолета."От вчера преминахме в нов тип операция - вече не търсим, за да спасим, а за да разберем какво е станало - от черната кутия. През нощта минният ловец успя да обследва с подводен апарат, а рано тази сутрин бяха открити и нови два контакта, които в момента се обследват. Към операцията се присъединиха и от Института по океанология на БАН.

За съжаление силното течение във вчерашния ден повреди един от апаратите, той беше ремонтиран и днес е поставен много по-мощен апарат. Военноморските сили използват и водолазен катер.Трудно е да се каже срок, в който всичко ще бъде изяснено.

Самолетът най-вероятно се е разпаднал на множество парчета, а вероятността да намерим цели големи парчета, е малка. Черната кутия се намира между двигателите в опашната част, имам надежда, че ще я открием, за да разберем и какво точно се е случило.Очакванията са в следобедната част на съботния ден да имаме повече информация и да сме минали вече първоначалните райони на търсене.

Времето е променливо, очаква се и да се развали тези дни", заяви още контраадмирал Михайлов.

През нощта срещу сряда изтребителят МиГ 29, пилотиран от 47-годишния опитен летец, се разби в Черно море по време на учениe. Няма данни той да е катапултирал. Както става ясно, все още не е открита и черната кутия на самолета, която е ключова за установяването на причините за инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай