Касата иска отстъпки за хапчета със задна дата

Касата иска отстъпки за хапчета със задна дата | StandartNews.com

Компаниите ще плащат на пациентите за прегледи и изследвания

Въвеждането на задължително отстъпки за лекарствата, които плаща здравната каса, е една от най-парливите теми през тази година. Споровете около нея започнаха още с приемането на Закона за здравно осигуряване (ЗЗО) и ще продължат и с този за лечебните заведения. Причината е, че здравното министерство (МЗ) и иновативната индустрия имат едно виждане, а повечето от депутатите и генеричната индустрия - друго. Ще се стигне ли до разумен компромис - тепърва ще видим. Почти сигурно обаче е, че заради дългите спорове даването на дискаунти и спестяването на пари през тази година е загубено.

Фармацевтичните компании да дават задължителни отстъпки със задна дата от 1 януари 2015 г. Това предлага здравната каса в проекта си за Наредба 10, в която се регламентират начините за договаряне на дискаунтите. Предложенията са следствие от промените в ЗЗО, които депутатите направиха преди броени дни. С тях те въведоха правото на НЗОК да иска задължителни отстъпки. На касата остана да предложи механизма, по който ще се договарят, което тя направи тази седмица.
По принцип задължителните отстъпки трябва да се сключат за 2016 г. В проекта обаче се предвижда да се заложи клауза в договорите на компаниите, с която те да върнат пари на фонда и за 2015 г. Задължителни отстъпки компаниите трябва да дават за всички иновативни продукти за домашно лечение или за рак в болниците. Също така за генеричните медикаменти, ако са единствени от дадена молекула, които плаща НЗОК. Ако някоя компания не е договорила отстъпки, касата няма да реимбурсира лекарствата й от следващата година. Самите отстъпки пък ще отиват не само за касата, но и за пациентите. Фирмите имат право

да дават бонусите на НЗОК под три различни форми

Първата е отстъпка за едно лекарство, втората за няколко накуп (например цялото им портфолио). При третия вариант отстъпките ще са под формата на прегеледи, изследвания и други медицински услуги, които фирмите ще плащат за пациентите вместо касата. При лекарствата, които ще се плащат от касата за първи път, се определя и брой пациенти, който се очаква да се лекува и таван на разходите. Ако той се надвиши през годината, фирмата поема разликата. Стойността и на трите вида отстъпки трябва да е равна на 90% от разликата между очаквания разход на касата за лекарства през следващата година и заложените цифри в бюджета й. Обикновено това е около 80-90 млн. лв. На практика това означава, че много от компаниите ще трябва да връщат ръста, който са генерирали в продажбите си.
Успоредно с предложенията на касата обаче здравният министър д-р Петър Москов предлага отново чрез закона за лечебните заведения да се приеме друг механизъм за договаряне на отстъпки.

Това е т.нар. "национално споразумение"

с индустрията. Основната разлика между двете е в степента на споделяне на разходите от иновативните и генеричните компании. При споразумението участват повече и генеричните компании, а при сегашните правила - иновативните. Спорът кое е по-правилното продължава вече няколко месеца и се очаква да не спре до есента. Това обаче означава, че за 2015 г. едва ли ще има време за въвеждане на отстъпки и най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, предричат експертите.

Отлагат промените за наесен

Промените в ЗЛЗ остават за наесен. Причината е, че в законопроекта се предлагат доста важни реформи в сферата на болничната система и лекарствата. "За да има достатъчно време всяка политическа сила да внесе предложенията и коментарите си, законопроектът ще се гледа на второ четене след ваканцията", каза д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай