Каравани атакуват Черноморието, защо предпочитаме къмпингите

Българските туристи все повече избират почивка на каравана през летния сезон

Каравани атакуват Черноморието, защо предпочитаме къмпингите | StandartNews.com

Българските туристи все повече избират почивка на каравана през летния сезон на Черноморието. Това показват данни на българската платформа за онлайн резервация на каравани у нас Karavani.bg.

Интересът към наемането им е значително повишен - с 3,5 пъти спрямо миналия сезон. 37 000 души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 15 юли, спрямо малко над 11 000 за същия период през 2021 г. Едновременно с това расте и броят на предлаганите каравани - в момента в платформата са се включили над 100 каравани, което я превръща в най-голямата в страната, съобщават още от там.

"Данните са предпоставка за много силен сезон тази година, тъй като броят на резервациите само до 15 юли вече надвишава броя на резервациите за цялата 2021 г. Очакваме съвсем скоро караваните в платформата да бъдат напълно запазени до последната седмица на септември, което ще удължи и сезона", коментира основателят на Karavani.bg Николай Неков.

Тази година се забелязва и нова тенденция - търсенето на каравани на къмпинг "Гардения", между Китен и Лозенец, задминава досегашния първенец в Karavani.bg - "Градина". Най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие - около Китен и Лозенец (къмпингите "Гардения", "Якото място", "Китен", "Атлиман"), между Созопол и Черноморец (къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Кайт градина", "Еко градина офшор кемп", "Черноморец"), както и къмпинг "Делфин" около Ахтопол. Извън Черноморието на голям интерес в букинг платформата Karavani.bg се радва и къмпинг "Иструм парк" на яз. Искър.

Най-активно каравани търсят млади хора и семейства от големите градове - основната аудитория този сезон са хора между 25 и 44 г., като над 50 на сто от търсенето идва от София. Следват Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. За планирането на семейната почивка основно грижата е на жените, които са много по-дейни в търсенето и избирането на дом на брега на морето, показват данните на букинг платформата.

Този сезон прави впечатление и навлизането на тенденцията все повече хора избират да отидат на каравана не само за да почиват, но и да работят от морето за 1-2 седмици.

Данните на платформата показват още, че все повече хора желаят да избегнат натоварените курорти и по-широко разпространените форми на почивка през лятото. Подобни са и европейските тенденции, които отчитат устойчивост на къмпинг туризма по време на пандемията от КОВИД-19, се посочва още в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай