Камикадзета по недоразумение

Камикадзета по недоразумение | StandartNews.com

Жителите на Сливен могат да си хвърлят шапките от радост, че са се разминали със смъртоносна заплаха. През 2011 г. компанията "Алгънс" ЕООД планираше да отвори завод за утилизация на старо оръжие и боеприпаси край летище "Бършен" - на километър от жилищен квартал и индустриална зона. След мащабни протести правителството отмени издаденото разрешение и изглежда ги спаси от сериозни премеждия. В събота на полигона на ВМЗ в село Анево оръжейните търговци от "Алгънс" са провеждали изпитание на РПГ-7 с чуждестранни партньори. По все още неизяснени обстоятелства, най-вероятно заради непригодна граната, резултатът от експеримента е един загинал американец, един канадец с опасност за живота и още двама ранени. Според свидетели ръчният гранатомет е избухнал при зареждането си.

Използваната граната е от вехтите времена на Варшавския договор - произведен през 1984 г., и тепърва следствието и прокуратурата ще установяват дали партидата от боеприпас е била проверена предварително. Отделно дори на неходилите казарма им направи впечатление, че сред ранените е преводачът - външно лице, стояло непосредствено в зоната на поражение на РПГ-то при наличие на техническа неизправност. "Алгънс" от години разполага със сертификат за търговия с оръжие и взривни вещества, а името на компанията

бе забъркано и около мащабния взрив в Челопечене

преди пет години. "Черната хроника" на аварии с експлозиви и боеприпаси на различни полигони, заводи и цехове в България продължава вече години наред. След всяка експлозия и почернено семейство държавните институции бодро рапортуват, че ще взимат неотложни мерки за затягане на контрола и техниката на безопасност. В някои от случаите чиновниците вдигат рамене и се извиняват, че инцидентът бил предизвикан от частна фирма, с която те нямали нищо общо. Търговията с оръжие не е ангелски бизнес, зад него често стоят "кучетата на войната", но пък у нас той е удивително непрозрачен и изглежда неподлежащ на никакъв контрол. При предишните трагедии бяха открити драстични нарушения на правилата и допускане до опасните изделия на напълно неквалифицирани работници, често пъти и при утилизация са се използвали допотопни инструменти.

Напоследък дори и някои държавни предприятия от военнопромишления комплекс са го ударили през просото, за което свидетелстваха и двата скорошни взрива в складове на ВМЗ. Вече и най-заспалите граждани в Сопот, да не говорим за военните експерти, са узрели до заключението, че проблемът е системен и повсеместен, и оръжейният отрасъл

е оставен в ръцете на аматьори и авантюристи

В същото време оръжейното лоби у нас е дотам влиятелно, че за поредицата трагични аварии няма нито един осъден ръководител или чиновник. На никого и през ум не му хрумна да преразгледа законите и цялата нормативна база, касаещи реда и контрола върху производството, изпитанията, търговията и утилизацията на въоръженията и боеприпасите. Все пак ако изпълнителната власт не разполага с механизми и желание да се заеме с проблема, редно е Народното събрание да вземе инициативата. Няма да е зле парламентът да сформира анкетна комисия за проучване на поредицата от взривове през последните години, както и на законодателството в сектора, преди "кръвният данък" да е взел още жертви по полигоните и оръжейните заводи в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай