Има ли безопасен маршрут в планината

Такъв се оказва само един на пет

Има ли безопасен маршрут в планината | StandartNews.com

Само един от пет туристически маршрута е в добро състояние и с перфектна маркировка. Това твърдят планинари доброволци, които от няколко години поставят табели по популярните пътеки в Стара планина.

През годините, както често се случва, когато ангажиментите са разпределени между няколко ведомства, немалка част от табелите са отнесени от дъжда, снега и ветровете. Не навсякъде са оцелели и коловете от зимната маркировка.

В Родопите например маркировката по туристическите маршрути е по-скоро изключение, твърдят планинарите доброволци от туристическо дружество „Насам-натам“. Много от пътеките са затлачени и като не се чистят през лятото, през зимата стават съвсем непроходими, твърдят планинарите пред Монитор. 

Все повече хора обаче тръгват в родните планини, като голяма част от тях са неподготвени както за трудността на маршрута, така и за задължителната зимна екипировка, категоричен е шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Според него няма рискови маршрути, а такива, които са подценени. Затова и се случват инциденти, някои от които с фатален край. 

Стара планина се оказва и един от най-подценените, защото точно там миналата година загинаха баща и син, а наскоро загуби живота си млад мъж. „Опасни особено през зимата са маршрутите Добрила-връх Ботев, хижа „Рай”-връх Ботев и хижа „Соколна“-връх Мазалат, както и в района на връх Козя стена и старопланинското Конче до връх Братаница над хижа „Бенковски“, обясни председателят на туристическо дружество „Насам-натам“ Димо Колев.

Дори и най-перфектната инфраструктура да се изгради, грижата за живота на хората в планината е първо тяхна отговорност, категорични са планинските спасители

„Всички маршрути, които се подценяват, са опасни, независимо колко са трудни и в коя планина са. Последните случаи бяха на относително лесен склон, обаче подценен. На такъв склон, по подобен начин аз поне не съм виждал да се случват подобни инциденти”, коментира директорът на ПСС Емил Нешев. Той акцентира на лавинната опасност през зимата.

“Всеобщото мнение е, че там, където има склон и сняг, има и лавинна опасност"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай