Голям празник! Чудото на Богородица

Какво се прави днес

Голям празник! Чудото на Богородица | StandartNews.com

Днес е голям празник. Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично. Ден на православната християнска младеж и семейство.

Въведение Богородично е един от вселенските празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. 

В Константинополската църква той е въведен през 7-и век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий XI през 1374 г.

Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели - млади девойки със свещи в ръце, а след тях родителите, водещи Девата до йерусалимския храм.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена” на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът ѝ - праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух. Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

По това какво е времето на този ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

В народните вярвания денят е известен още като Вълча Богородица.

Имен ден празнуват: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай