Големият проблем е бавното правосъдие

Големият проблем е бавното правосъдие | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров представи в понеделник на премиера и шефа на парламента проект за законодателни промени, насочени срещу бегълците от правосъдието. Тяхната цел е затягане на мерките за неотклонение, налагани на обвиняеми и подсъдими по наказателни дела. Отнемане на личните карти при забрана за чужбина и електронни гривни при домашен арест са част от предложенията. Предлагаме две мнения по проекта, който предизвика много коментари.

Големият проблем е бавното правосъдие

Адвокат Михаил Екимджиев

Предложените мерки от г-н Сотир Цацаров могат да имат минимален ефект по отношение на избягване на възможностите за наказателното правосъдие, но не и да решат основния проблем. А основният проблем е прекомерната продължителност на наказателните процеси. Ако от повдигането на обвинение и задържането под стража на едно лице за тежко престъпление до осъждането му с окончателна присъда не изминават повече от няколко месеца или година, задържаните от следствените арести ще отиват направо в затвора и няма да имат практическа възможност да се укрият.

Преди близо две години съдът в Страсбург постанови две пилотни решения, с които прие, че бавното правосъдие е системен проблем и задължи България да вземе спешни мерки за неговото ускоряване. Това обаче е проблем от гледна точка на прокуратурата и затова този въпрос изобщо не се поставя в стратегията на главния прокурор. Знае се, че от години у нас се водят наказателни дела, които умишлено се протакат, понякога продължават 5-6 и повече години, само и само да се упражнява натиск. Така че ако прокуратурата атакува проблема, за който говоря, в сърцевината, тя трябва да се лиши от сериозен властови ресурс. Друга причина да не се постави въпросът с бавното наказателно правосъдие, е чисто битовият комфорт на стотиците прокурори. Оказва се, че в България, отнесен към броя на населението, броят на прокурорите е най-голям в Европейския съюз. Тези хора са свикнали да работят в един институционален комфорт.

Идеята да се отнемат документите за самоличност би влязла в драматично противоречие със свободата на движение на хора в рамките на ЕС. Такава мярка би влязла и в противоречие и с презумпцията за невиновност.

(Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай