Франк Гери строил къщи с баба си

85-годишният композитор на архитектурата скоро ще издигне 150-метров небостъргач в Берлин

Франк Гери строил къщи с баба си | StandartNews.com

Страст към скулптурата, ексцентризъм, фантазия и дързост - това е Франк Гери, един от най-уникалните архитекти в света днес. Не случайно скоро той ще проектира изумителен небостъргач в Берлин - най-високата жилищна сграда в града. Неговата фирма от Лос Анджелис победи осем конкуренти в конкурса. 150-метровата кула ще бъде разположена на "Александерплац" в "Митте", недалеч от Берлинската телевизионна кула - най-високата сграда в Германия с височина от 368 метра. Сградата на Гери ще се отличава с каменен екстериор и ще включва 39 етажа с 300 апартамента, ресторанти, хотел и спа център. Строежът на проекта е на стойност 250 млн. евро и ще започне през 2015 г. с очаквана дата на приключване през 2017-та.

"Проектът на Гери е силен като визуален израз и въвежда необичайно ексцентричен, нов модел за това място. Независимо от това фасадата излъчва приятно спокойствие", заяви Регула Люшер, директор на отдела за развитието на града и един от съдиите в конкурса.

Ако трябва да използваме определението на Гьоте, чe архитектурата е застинала музика, то Гери несъмнено е един от най-ярките й композитори. Американецът с канадски корени и еврейски произход отдавна е изпреварил времето, в което твори с естетически нестандартните си обекти, в които сякаш "деформира" традиционните строителни елементи. Неговите постройки, които той предпочита да се възприемат като скулптури, изпълват пространството с фантастични форми и обеми. Те

сякаш са предназначени за футуристичен град

Творенията му често се превръщат в туристически забележителности. Независимо дали става дума за музея "Гугенхайм" в Билбао, концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис, Техническият университет в Бостън или небостъргача "Опус" в Хонконг. Те трудно могат да останат незабелязани заради изключително специфичния и силно разпознаваем стил на архитекта, определян от специалистите като деконструктивизъм. Носителят на наградата "Притцкер" е обявен от списание "Венити феър" номер едно на нашето време.

Франк Гери се ражда като Ефраим Голдбър през 1929 г. в Торонто. Страстта към архитектурата е силно забележима при малкия, който прави градове от парчета дърво с помощта на баба си. Заедно те се забавлявали с часове, като са създавали малки, въображаеми къщи и футуристични селища на пода в хола. Парчетата от дърво пък идвали от магазина на дядо му, където той прекарвал съботните си сутрини. Изключително творческа личност още като дете Франк посвещава голяма част от времето, рисувайки с баща си. А майка му го въвежда в света на изкуството. Според баща му той е бил истински мечтател - идеална причина да се посвети на музите.
През 1947 г. Ефраим се мести в Калифорния, където

става шофьор на камион

и се записва в колежа в Лос Анджелис. В крайна сметка той завършва университета за архитектура на Южна Калифорния, но това му отнема известно време, докато намери своята истинска страст. Занимава се с радиоизлъчвания и започва да учи инженерство, но твърди, че и с двете неща се е справял доста зле. Докато търси своите интереси и страсти, младият мъж си припомня колко обича изкуството и с желание посещава музеи, любува се на различни картини и слуша музика - всички неща, с които майка му го е запознала като дете. Споменът за дните, в които конструира къщи от дърво, го провокира да се запише в няколко архитектурни класа. Едва на 23 той се жени за Анита Снайдер и през 1956-та сменя името си на Франк О. Гери. По това време семейството му се премества в Кембридж. Там той изучава градско планиране в Харвардския университет, но напуска, преди да се дипломира. Не му е интересно, в главата му се въртят далеч по-сложни идеи за социалната архитектура, които обаче не намират реализация. Може би затова в началото на кариерата си строи конвенционални сгради. Но в един момент, както всеки изключителен талант, Гери казва "стига" и през 60-те полага начало на специфичния си, впечатляващ стил. А той е с екстравагантни извити форми, разчупена геометрия и нестандартни плоскости. През 70-те Гери се развежда и по-късно се жени за панамката Берта Агилера. Има две дъщери от първия си брак и двама сина от втория.
Сидни Полак, дългогодишен приятел на Гери, през 2005 година направи документален филм от разговорите си с него. "Скиците на Франк Гери" е поглед към живота и кариерата му и изследване на творчеството на гениалния архитект.

"Танцуващата къща" в Прага е изградена през 1992-1996 г. от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Обликът на фасадата напомня танцуваща двойка - в този случай известните Джинджър Роджърс и Фред Астер. Като замисъл тя е създадена като офис сграда, а на най-горния етаж от сградата се помещава един от най-скъпите и луксозни ресторанти в града - "Перлата на Прага"

 

"Гугенхайм" - симфония на Бах

На пръв поглед музеят "Гугенхайм" в Билбао може да изглежда ексцентричен. Но в действителност е един от най-дръзките и новаторски шедьоври. В него експресивната форма съвършено отговаря на функцията и богатото вътрешно пространство, смятат специалистите.

"Когато посетих музея "Гугенхайм", бях напълно объркан - огромната метална структура въобще не отговаряше на представите ми за сграда. Не вярвах на очите си: каква беше тази блестяща грамада в центъра на града? От разстояние приличаше на разбит космически кораб. Ленд арт ли беше? Или някое от огромните опаковани инсталации на Кристо и Жан-Клод? Бях посещавал и други творби на известния американски архитект Франк Гери, но тази беше най-впечатляващата за мен. Обикалях я дълго време, опитвайки се да разбера нейната логика и значение. Беше като фойерверк от титан и стъкло, едно истинско тържество на човешкото въображение и свобода на израза, същинска експлозия от радост. Каква дръзка, новаторска и оригинална архитектура! Една гигантска модерна скулптура в центъра на градския пейзаж! ...Една истинска полифонична архитектурна творба, в която външната скулптурна форма бе в идеална хармония с вътрешното пространство. Напомняше ми сложната, многопластова музика на Бах, в която всеки глас е една завършена красива мелодия сама за себе си, а вплитайки се заедно, образуваха една несравнима върховна композиция.

Формите са толкова сложни, с множеството изпъкнали и вдлъбнати извивки, че е почти невъзможно те да бъдат проектирани без авангардния софтуер, създаден за построяването на аеродинамични повърхности. Има и друга тайна: за развитието на всеки проект Гери изработва десетки макети и прави стотици скици и това са основните му инструменти в творчеството", пише Стефан Добрев в книгата си "Архитектурни истории".

 

"Опус" - гордостта на Хонконг

Хонконг вече може да се гордее, че притежава Франк Гери. Преди две години там се издигна неговото творение "Опус" - 12-етажна жилищна сграда, наричана "Кулата на Гери". Архитектурата е вдъхновена от единственото по рода си местоположение - най-високата точка на острова. Оттам се открива уникална, панорамна гледки към града, пристанището и рибарското селище Абърдийн. "Не можех да повярвам, че парцели като този са все още на разположение. Сградата сама се проектира под въздействието на красивото местоположение. Със своите забележителни гледки, тучен и зелен склон, "Опус" ни предлага възможност да се създаде нещо уникално, нещо, което е малко вероятно да бъде повторено някъде другаде отново", казва Гери.

Всеки етаж е цял апартамент и разполага с безпрецедентна 360-градусова гледка към Хонконг. В допълнение, кулата на Гери разполага с два мезонета, всеки с прилежащи частна градина и басейн. Външната структура е спираловидна, което намалява необходимостта от носещи стени. Това позволява апартаментите, проектирани с отворено разпределение, да се разпростират около централното ядро. Лъкатушещата, деликатна фасада на кулата, съставена почти изцяло от стъкло, контрастира по естествен начин с богатата зеленина на хълм.
Всеки апартамент има серия от балкони, замислени като "палуби на кораб", от които се открива феноменална панорама.

"Опус" е заземена в масив от бетонени конструкции с правоъгълна форма. Всичко е облечено в испански камък и наподобява изкусно разхвърляни по терена "кутии", които подчертават възходящата спирала на обвитите в стъкло колони.

Югозападните и югоизточните ъгли на сградата са изразени като две масивни кули, завършени в кехлибар. Там са кухнята и сервизните помещения, които изпълняват и функцията да ограничават апартаментите на отблясъци по време на изгрев и залез. Органичната форма на сградата прилича на люлеещи се от бриза тръстики с конструктивни колони, бавно усукващи се още от скалната основа. Въпреки всичко това в интериорното пространство Франк Гери е създал "интимно преживяване" за обитателите. Във всеки един от апартаментите на "Опус" прозорците ви заобикалят и така апартаментът става ефирен и лек, изпълнен с естествена светлина и естествена вентилация.
Един от първите апартаменти, който бе продаден там, струваше 55,4 млн. долара - рекордна цена за подобен тип имот в Азия.

Той е с площ от 628 кв. м на осмия етаж. Според мнозина местни жители този етаж е най-престижният, тъй като на кантонски диалект думата "осем" се римува с "богатство".
Твърди се, че купувачът е възрастна жена от Хонконг, която възнамерява да отдава апартамента под наем като инвестиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай