Фандъкова внася в СОС Визия за София до 2050 г.

Очаквам да получим подкрепа от СОС, след внасяне ще започнат обсъжданията на комисиите

Фандъкова внася в СОС Визия за София до 2050 г. | StandartNews.com

Важният документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на представянето на документа, който се внася за обсъждане в СОС, предаде Канал 3.

"Днес или утре ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София. Тя касае развитието на града за следващите десетилетия. На нея ще се стъпи при изработване на Общия устройствен план на София", посочи тя.

"На 2 етапа ще се приеме този документ – първата част е дългосрочната част с петте приоритети, втората част е краткосрочната, там са мерките в периода, конкретната работа, проектите, обектите, които залагаме, тази част е много по-конкретна. Предлагаме СОС да приеме първо дългосрочната част. Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по тази промяна“, отбеляза още Йорданка Фандъкова.

"Това е споделената визия на софиянци за 30 години напред. И всички, които работим сега, да подчиним програмите си на това разбиране. Голяма част от проектите, които днес реализираме, са подчинени на целите във Визията.

Но много по-сериозно би било, ако получим и постигнем обединение – не само на гражданите, но и на всички политически сили в СОС, за да има градът много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати.

Очаквам да получим подкрепа от СОС, след внасяне на доклада ще започнат обсъжданията на комисиите.

В екипа се включиха около 10 000 организации, граждани, партньори, а също и общински съветници“, изброи още Йорданка Фандъкова.

Ръководителят на екип „Визия” и ОП „Софпроект - Общ устройствен план” арх. Любомир Георгиев, уточни, че "Софпроект" ще бъде преименуван в "София план".

Той прогнозира, че населението на града ще остане 1,5 милиона жители, колкото е сега. "Направихме изчисление, че ако се засели всичко по сегашния устройствен план, може да се заселят още 1 милион души, което не го искаме", каза арх. Георгиев.

"Може да се счита, че голямата вълна към София по-скоро утихва или е утихнала, - вече има конкурентни градове в България, конкурентни градове и извън България, и изворът на работоспособно население все повече пресъхва, т.е. няма хора, които да се преместят в София", отбеляза архитектът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай