Доц. Спасов: Педагогическите модели на Неофит Рилски са актуални

На такива възрожденски личности трябва да се отделя по-голямо винмание в учебниците, казва доц. д-р Радослав Спасов в специално интервю за в. "Стандарт"

Доц. Спасов: Педагогическите модели на Неофит Рилски са актуални | StandartNews.com
  • Духовникът отказва предложение на княз Милош да оглави епархия в Сърбия, за да преподава у нас
  • На такива възрожденски личности трябва да се отделя по-голямо винмание в учебниците, казва доц. д-р Радослав Спасов в специално интервю за в. "Стандарт"

 

През 2023 г. честваме 230 години от рождението на патриарха на българските книжовници и учители отец Неофит Рилски. По този повод разговаряме с доц. д-р Радослав Спасов от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" за живота, делото и мисията на отец Неофит Рилски.

- Доц. Спасов, тази година отбелязваме голяма годишна, свързан с делото на отец Неофит Рилски. Защо неговата мисия и до днес е толкова значима?

- Мисията на отец Неофит Рилски е толкова значима заради многостранната дейност, която той осъществява през периода на Българското възраждане. Неговото дело е всеобхватно, защото освен като духовник -   със своята ползотворна дейност като монах и като игумен на Рилския манастир, също така полага огромни усилия като просветител и културен деец. Благодарение на тази възрожденска личност и удивителната му работоспособност имаме ускорено развитие на нашата просвета през XIX в. Неслучайно той е поканен и за първи учител в габровското взаимно училище, което отваря врати през 1835 г. На практика неговата преподавателска дейност в различни селища в българските земи му дава възможност да формира широк кръг от свои ученици

Един от най-известните му възпитаници е Захарий Зограф

с когото поддържа връзка до ранната смърт на иконописеца през 1853 г. Неофит Рилски бързо става известен и със своите педадогически модели, с които модернизира родното образование. Благодарение на отпечатването на учебните помагала, които са били изключително важни през този период, се създават възможности за улесняване на работата и на неговите колеги. По този начин той се показва в светлината на една изключително ерудирана за нашето Възраждане личност, имаща принос в религиозен, образователен, културен и научен аспект.

- Оценява ли правилно днес българинът делото на отец Неофит Рилски?

- Мисля, че в нашето съвремие е необходимо да се засили почитта към Неофит Рилски, защото в ежедневието имаме нужда от точно такива възрожденски личности, които със своя родолюбив пламък да будят народа и да съхраняват българщината в него. В България има ного градове и села, чиито улици, площади и училища са кръстени на отец Неофит Рилски. Югозападният университет в Благоевград също носи неговото име. За съжаление в последно време на него и на неговата личност се отделя все по-малко внимание. Дори в учебниците по история има твърде скромно представяне за живота и делото му. Това не се отнася само за него, но и за другите наши възрожденци като Васил Левски, Христо Ботев и Любен Каравелов. Личното ми мнение е, че на тях, според учебните програми в училище, се отделя все по-малко внимание и се надявам в бъдеще това да се промени. Тук

говорим не само за история, но става въпрос и за национална идентичност

която ни е съхранила през последните двеста години. Благодарение на тези личности днес съществува съвременна България.

- До каква степен той и неговото дело са застъпени в нашето образователна система и по-конкретно при подрастващите?

- За съжаление все по-малко. Педагогическите му модели, които въвежда в нашето образование през Възраждането, не са негово оригинално дело, но в този случай характерното е, че той успява по един оптимален начин да усвои най-модерните за времето си преподавателски похвати и да ги включи в своята образователна дейност

С най-голяма полза се оказва въвеждането на взаимоучителната метода

която той е изпратен в Букурещ да усвои и след това да приложи в обучението. Също така въвежда и нагледните материали в преподаването. Известни са неговите таблици, благодарение на които се осъществява по-добро преподавателско взаимодействие между него и учениците му. Виждаме, че тези методи, особено за визуализацията, стават все по-актуални и днес, когато в нашето съвремие благодарение на новите технологии имаме възможност да осъществяваме и дистанционните форми на образование. Много актуални са неговите идеи по за спазването на правилника в училище, налагането на дисциплина, необходимостта да се научи първо българския език и след това други езици; да може да се усвоява добре материала с преговор и тогава да се пристъпи към усвояване на нови знания и др. Това са все модели, които стават все по-необходими в нашето съвремие, разбира се, с оглед на новите потребности в образователната среда в XXI век.

- Как делото и  мисията на отец Неофит Рилски може да бъде продължена в съвремието ни?

- Според моите разбирания делото му трябва да продължено, защото той е една ренесансова личност, която има важно значение за българската история, за нашата църква, култура и образование. Благодарение на своята дейност

той е добре познат и в съседните балкански държави

а авторитетът му на духовник, книжовник и преподавател придобива международно значение. Малко известен факт е, че през 1836 г. получава предложение от сръбския княз Милош Обренович да застане начело на една от най-големите епархии там - в Шабац. Той обаче отказва, въпреки че неговите братовчеди Михаил Герман и Марко Георгиевич, с които поддържа добри контакти, вече са постъпили на сръбска дипломатическа служба. Неофит Рилски решава да продължи своята преподавателска дейност и след кратък престой в Света гора, през 1837 г. продължава своята педагогическа дейност в Копривщица, където негови ученици са Найден Геров, Захари Княжески и много други.

- Отец Неофит Рилски е бил част от българското просветно движение и днес, с оглед на ширещата се неграмотност, нуждаем ли се от ново просвещение? И ако да - как може да се случи?

- Необходимостта от по-добра просвета е очевидна, за да може да се намали ширещата се неграмотност. Примерът на Неофит Рилски показва, че

житейските трудности не трябва да спират развитието образованието и науката

защото те са свързани с нашата национална идентичност. За такива просвещенски личности като него трябва да се говори не само в учебниците и в научните среди, но и в медиите, които най-бързо могат да предоставят информация за живота и дейността му. Надявам се, че Неофит Рилски и неговата патриотична дейност ще продължи да се изучава и да бъде пример за всички българи как трябва да работят за своето отечество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай