Богати сме на минерална вода, рози и история

Богати сме на минерална вода, рози и история | StandartNews.com

Имаме над сто одобрени европейски проекта, казва кметът Иван Евстатиев

Каква невероятна промяна. За няколко години, месеци и дни, също като млада булка, Стрелча се възроди. Това са стихове на Димитър Пенчев: уважаван общественик, носител на званието "Почетен знак на Стрелча", педагог и изкушен от поезията талант. Той е "хвърлил" в басейна и предал първите уроци по плуване на стотици момчета, родили се и израснали в Балкана. Затова продължава да вярва, че някой от наследниците на Петър Стойчев и Таня Богомилова ще тръгнат към върховете на спортната слава точно оттук.

Стрелча идва от стрелец. Изкусни бойци са населявали околните хълмове преди много векове. Градът е разположен в южното подножие на Същинска Средна гора в долината на р. Стрелчанска Луда Яна. Най-близкото летище - Пловдив, се намира на 60 километра, на 100 км е София и само на 14 - Панагюрище.

Има още много причини българи и чужденци да дойдат тук: красивата планина, минералната вода, историческите обекти, Празника на розите, музеят и, разбира се, гостоприемните домакини, които знаят как се посрещат гости.
Иван Евстатиев е кмет на Стрелча на 4 ноември 2011 г. Роден е там на 3 март 1958 година. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" с отличен успех. Носител на златна значка на министерството на образованието. От 1984 е прокурор в Пазарджик. От 1989 е редовен аспирант към Академията за управление към президента на Руската федерация в Москва. И нея завършва с отличен успех, като защитава докторска дисертация.

От 2003 до 2007 г. е кмет на Пазарджик. Носител е на Златен печат и Златна карта на експерта на конвентите. От лятото на 2009 г. работи като висш дипломат в посолството на Република България в Монголия. Два пъти е носител на Национален приз "Мениджър на човешките ресурси", награден със златен ореол и диплом, носител на национален приз "Златно евро". Неотдавна телевизия "Европа" го обяви за кмет на годината. Признание за продуктивната работа с неправителствените организации е и наградата от НСОРБ. Промяната, за която говори емоционално учителят Димитър Пенчев, в много голяма степен се дължи на неговата работа.

- Господин Евстатиев, вашите и на екипа ви амбиции са да превърнете Стрелча в един от важните туристически центрове в района. Какво прави общината за постигане на тези важни цели?

- И в миналото градът ни е бил един от най-посещаваните курорти. Живописната природа, спокойната обстановка, топлите минерални извори, розите, лавандулата и богатото културно-историческо наследство са само част от нещата, които всеки може да види. През 1969 г. град Стрелча е обявен за курорт с национално значение. Още в началото на този мандат ние получихме от държавата правото на безвъзмездно ползване на минералната вода, която е изключителна държавна собственост за срок от 25 години. Така общината има възможност за разпореждане с минералната вода.
Гордост за нас е, че в началото на годината в града бе открит новият, седми минерален басейн. Той е закрит, може да се ползва през цялата година, и то на съвсем прилични цени. Минералната вода в Стрелча е истински дар Божи. Тя е навсякъде: в санаториумите, хотелите, тече и от градските чешми, които изградихме. Предимството на града ни като място за почивка, екотуризъм, релаксация е, че цените тук са доста по-ниски от тези в големите курорти, а това значи: по-дълга почивка със същия бюджет.

- Какво Стрелча може да предложи на любителите на природата и историята?

- Богатото археологическо наследство отрежда място на Стрелча сред най-предпочитаните културни дестинации.
"Жаба могила" е една от най-големите тракийски могили, която впечатлява не само с размерите, но и с богатата си украса. Уникалните природни забележителности в местностите Скумсале, Качулата и Кулата все още крият тайните си и е въпрос на време да бъдат разгадани. За да станат достъпни за повече хора вече има спечелени проекти и се изграждат туристически пътеки по различни интересни маршрути. Общата им дължина е около 50 км.
Тези проекти имат за цел да популяризират природните дадености на нашата община. Сред посещаваните забележителности е и средновековното "Стрелчанско кале". Построено е през IX в. и използвано до XIV в. Крепостта до ден днешен е запазила здрави 8-метровите защитни стени.

Тука не мога да не спомена и факта, че с Държавен фонд "Земеделие" по мерки 312, 313 от Програма за развитие на селските райони са подписани договори за изпълнение на проекти на стойност над 2 500 000 млн. лв. С тяхната реализация се цели популяризиране на природните и историческите дадености в нашия край. Благодарение на проект, спечелен от МИГ "Панагюрище, Стрелча, Лесичово" миналата година проведохме Първи етнографски фестивал на Средногорието. Пак по МИГ спечелихме проект за обзавеждане на туристическия информационен център. За първи път през този мандат се обръща внимание и на по-малките населени места от община Стрелча. По проект, финансиран от ДФ "Земеделие", вече са възстановени паркови пространства и градинки в Смилец, Дюлево, Свобода, Блатница, община Стрелча. По проект ще бъде доставено оборудване на защитни средства и противопожарни депа в четирите села от общината - Смилец, Блатница, Дюлево и Свобода, както и в самия град.

- Имате голям опит в усвояването на пари по европейските програми. Къде са инвестирани?

- Вече имаме близо 100 одобрени проекта. Най-много на глава от населението в страната, според статистиката. Те са донесли в общината милиони левове. Така бюджетът на общината се е увеличил няколко пъти. Простата аритметика показва, че средно по два проекта са били обработвани на месец през този мандат. Това е изключително постижение за нашата община. Тук е моментът да благодаря на работещите в администрацията за усилията, които полагат, за да се финализират успешно начинанията. За мен е ясно, че натовареността и отговорността им е огромна. Разбира се, имаме още планове и спечелените проекти до момента няма да ни спрат да кандидатстваме по нови. Искаме да облагородим пространството около уникалната Жаба могила. Да изградим паркинг и зала за презентации. Целта да превърнем туризма в дейност, от която местното население да печели и да заживее по-добре.
За мен и моя екип е важно да изградим и съвременна инфраструктура, затова полагаме много усилия и в тази насока. Въпреки трудностите успяхме да ремонтираме и изградим общо 20 км пътища и 25 км водопровод.

- По какви други проекти работи община Стрелча?

- Вече реализирахме един голям, изключително важен за общината проект - "Реконструкция и подмяна на външен довеждащ водопровод, реконструкция и доизграждане на Помпена станция за водоснабдяване и Реконструкция и подмяна на вътрешна водопроводна мрежа в с. Свобода" на стойност 2 807 862 млн. лв.
Изпълнихме проекти "Реконструкция и изграждане на улична мрежа и благоустрояване на площадно пространство в Стрелча", "Почистване и укрепване на коритото на река Стрелчанска Луда Яна в участъка от съществуващ мост на бул. "Руски" на км 0+000 до км 0+220 в град Стрелча" за преодоляване опасността от наводнения.; "Подобряване на енергийната ефективност на общински образователни институции - ЦДГ "д-р Стайко Стайков" и НУ "Паисий Хилендарски" в община Стрелча". В този проект община Стрелча участва със съфинансиране.

По ОПАК изпълнихме проекти на стойност 245 000 хил.лв. Всички те целят подобряване условията на живот на жителите на нашата община в различни сфери и направления. Основното внимание на общинския екип е насочено към децата и младите хора на нашата община. Завършихме Проект " Изграждане на игрище за минифутбол на "Плажа" по Наредба № Н-1 от 8 февруари 2007 г. за условията и реда за финансово подпомагане от Министерството на физическото възпитание и спорта на спортни дейности, напълно обновихме физкултурния салон в НУ "Паисий Хилендарски". В два от кварталите на Стрелча бяха изградени кътове за отдих. По проект "Създаване на атракции за посетителите в община Стрелча чрез изграждане на туристически център за представяне на културно-историческото наследство и съоръжения за велотуризъм" бе изграден Туристически информационен център. Изключителен интерес предизвикват у посетителите миниатюрите. Те са създадени по проекта "Изграждане на туристически атракционен комплекс на миниатюрите в град Стрелча".
Разбира се, това са само част от проектите, по които работим.

- Релефът на лъв, намерен в Жаба могила край Стрелча стигна до Лувъра. Вие бяхте при откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе" в най-големия музей в света. Какво е чувството?

- Бях много горд. Станах свидетел как за нашия град да се заговори не само в родината ни, а и по света. Каменният релеф е изложен на централно място и бе видян от много хора. Това е изключителен престиж за Стрелча. Благодаря на главния редактор на вестник "Стандарт" г-жа Славка Бозукова и на министъра на културата Вежди Рашидов, че ме поканиха да присъствам на откриването на изложбата.

- Твърди си, че панагюрското съкровище е всъщност стрелчанско. Откраднато е било от Жаба могила. Съгласен ли сте с това?

- Да. Орнаментите на амфорите, върху златното съкровище съвпадат напълно с тези върху плочите на могилата. То е намерено само на 50 сантиметра дълбочина в една тухларна. Явно някой го е открил другаде и скрил там. Нека не ми се сърдят панагюрци, но те могили нямат. Затова, когато бяха разкрити уникатите, имаха свои хора на високи постове в държавата. Не държа златното съкровище да се нарича стрелченско, но е редно да го назовем поне средногорско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай