Банките отказват кредити за придобиване на морски съдове

Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на Параходство "Български морски флот"

Банките отказват кредити за придобиване на морски съдове | StandartNews.com

- Г-н Домусчиев, какво е състоянието на фрахтовия пазар и как се развива Параходство "Български морски флот" (БМФ)?

- Ситуацията в шипинга не е никак добра. Знаете много добре, че кризата на фрахтовия пазар продължава вече близо 5 години. Ние многократно мислехме, че пазарът вече е достигнал дъното, но се оказва, че той покорява все нови и нови дълбини. Като гледам, вече не съм сигурен доколко и на Балтик-индекса може да се вярва. Пазарът на морските превози толкова е изкривен, че вече никакви индекси не са мерило за него.

Факт е, че повечето пристанища по света са задръстени от кораби, чакащи да вземат някакъв товар, пък дори и на загуба, така че конкуренцията е убийствена. Виждате колко големи корабни компании по света фалираха - чета в интернет и ми настръхват косите. На тези, които още оцеляват, стойността на активите драстично, с пъти, намаля. Затова основната цел на фирмите в шипинга през тези години е да не возят на голяма загуба.

Хубавото е, че в БМФ работи екип от много добри професионалисти - и като мениджмънт, и като екипажи, който успява да се справи с тежката криза, колкото и да е трудно това. На този черен фон почти е невъзможно да се осигури финансиране за придобиване на нови кораби. Така че това, което успяхме да направим през тези години - да поръчаме 8 нови кораба за над 230 млн. долара, си беше огромна рискова инвестиция от наша страна. Но така изпълнихме ангажимента си за инвестиции през първите 5 години, който бяхме поели към Агенцията за приватизация.

- Как се справяте с изплащането на кредитите по тях?

- Трудно - като си помагаме чрез финансиране от другите ни дейности.

- Откъде осигурявате товари - Далечния изток?

- Не, корабите ни са позиционирани основно в Атлантика, Средиземно море и Балтика.

- Какво возите?

- Доста видове товари - зърно, захар, сяра, торове, метали, руда, въглища и пр.

- Не се ли забелязват някакви наченки за излизане от кризата във фрахта?

- Според морските експерти първите симптоми за излизане от кризата ще са появят най-рано в средата на следващата година. Така че дотогава, както всяка друга сериозна шипинг компания, ще се борим за своето оцеляване.

- Кризата обаче означава, че сега цената на корабите е ниска и че е изгодно да се инвестира в закупуването на нови съдове?

- Да, така е. Цените на новите кораби паднаха доста и вече достигнаха дъното, така че няма накъде повече да падат, въпреки че фрахтовият пазар продължава да върви надолу. Добре е сега да се поръчат модерни кораби, но проблемът е финансирането, тъй като банките отказват да кредитират строителството на нови кораби именно заради тежкия фрахтов пазар. И това е тенденция в цяла Европа и почти в целия свят. Единствените сделки са за рефинансиране на покупката на кораби, които вече работят и носят приходи, но не и за ново строителство. Затова много се надяваме, че предизборното обещание на премиера Пламен Орешарски да се създаде фонд за финансиране строежа на нови кораби при преференциални условия ще се реализира.

Така че ние наистина се надяваме чрез Българската банка за развитие или чрез специално създаден фонд да се осигури евтино финансиране на придобиването на кораби, без да нарушаваме европейските забрани за държавна помощ. Разчитаме и на някои китайски банки за експортно финансиране, с които водим преговори в напреднала фаза - те частично да финансират закупуването на нови кораби. Така че поне това да спечелим от кризата - да закупим още няколко по-евтини кораба.

- Гърците не започнаха ли да поръчват кораби?

- Поръчват, но по малко. Забелязвам, че и те са доста притеснени. Дори много гръцки компании, базирани в Съединените щати и листвани на борсата, изпитват сериозни затруднения, а някои от тях дори фалираха.

- С колко кораба оперира БМФ сега?

- С 27 - всичките големи, плюс два ферибота.

- Какви са прогнозите ви до края на 2013 г.?

- За съжаление не съм оптимист. Напротив - дори очаквам тя да е по-тежка от 2012 г. Така че - подготвяме се за най-лошото, като стягаме колана и следим внимателно всеки проект и всеки разход. И мисля, че всички, които се занимават с бизнес в България, трябва да бъдат много внимателни. И това не са празни приказки. Бидейки в шипинга, ние сме нещо като барометър за тенденциите в икономиката, тъй като превозваме основно суровини и можем лесно да определим дали има раздвижване на икономиката или не. И след като трета поредна година няма никакъв ръст на транспорта на суровини, това категорично показва, че няма увеличение на производството и съответно - на потреблението в световен мащаб, така че стагнацията продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай