13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене”

Българска фирма е поискала да купи акции от централата, каза Валентин Николов

13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене” | StandartNews.com

Българска фирма е поискала да купи акции от централата, каза Валентин Николов

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг.

7 са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта. Писмено са потвърдили намеренията си китайската национална компания CNNC, южнокорейската Хидроатомна корпорация и Росатом чрез дъщерната си компания Атоменергопром. Останалите са два български консорциума - единият е ИПК И УП България, а другият Елекроцентрала Белене, в която участват Атоменергоремонт, ОЗК, Гранд Енерджи и Квант. Компания, регистрирана в Германия - Белтрон Лиаз Техническо инженерство и смесено българо-чешко дружество, консорциум Елекроцентрала Нелене, в което от наша страна участва Груп интернешънъл. 

А четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления  има от "ИПК и УП" ЕООД,  "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, Бектрон Карлсруе,  Консорциум Електроцентрала Белене,  китайската компания CNNC, "Груп интернешънъл България", която е българска фирма. Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

"Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова. "Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, която са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има", каза още тя.

"Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Всяка една стъпка ще бъде съгласувана с българския парламента, той трябва да реши кое е най - доброто за България", каза още Петкова.

Тя увери, че ще бъде направена проверка на финансовото състояние на всяка една компания, както и на опитът ѝ.

Теменужка Петкова информира още журналистите, че не знае какво точно пише в заявленията. Тя обясни и как точно България ще участва в изграждането на АЕЦ "Белене".

БГНЕС

БГНЕС

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

БГНЕС

Българска фирма е поискала да купи акции от бъдещата централа, заяви Валентин Николов, шеф на енергийната комисия в Народното събрание. 

"Това би трябвало да е консорциум от фирми, който е проявил интерес да закупи и акции и дългосрочно да купува електроенергия. Предполагам, че това е част от намеренията, за да влязат в преговорите и евентуално да станат съсобственици или миноритарни акционери в проекта", каза Николов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай